Συνάντηση Ερντογάν με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής – Δεν έγιναν δηλώσεις

Οι μύχιοι πόθοι Ερντογάν για την Κύπρο και ο ελληνικός μιθριδατισμός, ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ

Άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο των συζητήσεων της τουρκικής ηγεσίας με τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε δεκτό σήμερα στην Άγκυρα τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, ενώ λίγο μετά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε μαζί του διμερή συνάντηση. Δεν έγινε καμία δήλωση μετά τη συνάντηση, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο.

Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με την ‘κυβέρνηση’ στην ανατολική Λιβύη, του στρατάρχη Χαφτάρ. Η τουρκική κυβέρνηση υποστήριζε σταθερά και στρατιωτικά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη στα δυτικά, ωστόσο φέτος ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει στροφή και στη Λιβύη, επιδιώκοντας επαφές και με την άλλη πλευρά που κυβερνά τη χώρα.

Τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρέσβης στη Λιβύη φωτογραφήθηκε δημόσια με τον στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, και τον επικεφαλής της ανατολικής ‘κυβέρνησης’ Οσάμα Χαμάντ. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην ανατολική Βεγγάζη όπου αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του εκεί τουρκικού προξενείου.

Άλλες πηγές αποδίδουν την συνάντηση εν μέρει και στο γεγονός ότι η ανατολική Λιβύη επιζητεί την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη. Τον περασμένο μήνα, ο Ακίλα Σάλεχ είχε προκαλέσει την ενόχληση της Άγκυρας όταν προέβη σε σχετική δήλωση στο Σπούτνικ. Είχε πει: «Μου έστειλαν μια πρόσκληση από το τουρκικό κοινοβούλιο, επομένως υπάρχει πιθανότητα να επισκεφθώ την Τουρκία και να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Μπορούμε πάντως να προστατεύσουμε τη χώρα μας μόνοι μας. Δεν αποδεχόμαστε πολιτικά την παρουσία στρατιωτικών βάσεων άλλων κρατών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι