Χωροταξικό για τουρισμό: Πλαφόν στα Airbnb, όμως ελάχιστες περιοχές φέρονται “στο κόκκινο”

Χωροταξικό για τουρισμό: Πλαφόν στα Airbnb, όμως ελάχιστες περιοχές φέρονται “στο κόκκινο”

Πλαφόν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, εισαγωγή του όρου “σποραδικό ξενοδοχείο” και “πράσινο” τέλος σε όλες τις τουριστικές δραστηριότητες εισηγείται το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον τουρισμό, όπου όμως υπάρχει μια εισπρακτική τακτική καθαρά τουριστικής βιομηχανίας με καμία ένδειξη ότι υπάρχει στόχευση για το στεγαστικό πρόβλημα των απλησίαστων ενοικίων.

Στο χάρτη σύμφωνα με τους εισηγητές είναι στο κόκκινο οι περιοχές που θα έχουν σημαντικούς περιορισμούς, στο μπλε εκείνες στις οποίες θα υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις, γαλάζιες είναι οι λεγόμενες “αναπτυσσόμενες περιοχές”, με ελάχιστες παρεμβάσεις, στο πράσινο εκείνες που έχουν δυνατότητα κι άλλης ανάπτυξης και λευκές εκείνες που δεν έχουν αξιοποιηθεί σχεδόν καθόλου.

Στο κόκκινο από νησιά είναι η Σκιάθος, η Μύκονος, ένα τμήμα της Σύρου και της Σύρου, η Σαντορίνη, η βορειοανατολική Ρόδος, η βορειοανατολική Κως,  στην Κρήτη τμήμα της Χερσονήσου και των Μαλίων και τμήμα των Χανίων, στο δε Ιόνιο μόνο η πόλη της Κέρκυρας και η νοτιοανατολική Ζάκυνθος. Σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, παρά το οξύτατο στεγαστικό ζήτημα, στο κόκκινο είναι μονον η παραλία της Πιερίας.

Το νέο πλαίσιο τουρισμού δόθηκε χθες (3.7.2024) σε διαβούλευση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού έως τις 15 Σεπτεμβρίου, και χωρίζει τη χώρα σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό τουριστικής ανάπτυξης, προβλέποντας περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κάτι που αποτελεί διαχρονικά πάγιο αίτημα της τουριστικής βιομηχανίας.

Oι περιοχές στις οποίες κατηγοριοποιείται ο εθνικός χώρος με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων είναι: Περιοχές ελέγχου (οι 18 κόκκινες),  Αναπτυγμένες περιοχές (οι 84 μπλε),  Αναπτυσσόμενες περιοχές (οι 139 γαλάζιες), Περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης (οι 265 πράσινες) και Μη αναπτυγμένες περιοχές (οι 528 λευκές).

Airbnb

Ειδικότερα, στο «κόκκινο» τοποθετούνται 18 περιοχές οι οποίες κρίνονται ως «κορεσμένες» και για πρώτη φορά κατηγοριοποιούνται ξεχωριστά ως «περιοχές ελέγχου». Στις εκτός σχεδίου κορεσμένες περιοχές προτείνεται περιορισμός της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων ή χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα (ιδίως βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις). Άλλες 84 χαρακτηρίζονται ως «αναπτυγμένες», για τις οποίες μπαίνουν επίσης περιορισμοί ως προς τη δόμηση και στην ποιότητα των καταλυμάτων.

Επιπλέον, προτείνεται η επιβολή τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού, συμπεριλαμβανόμενων των βραχυχρόνιων μισθώσεων (γνωστές ως Airbnb) και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, «με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών».  Επίσης, προτείνεται περιορισμός στον αριθμό των Airbnb και ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και στον αριθμό των ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστό των τουριστικών κλινών, δίχως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Σποραδικά ξενοδοχεία

Θεσπίζεται η έννοια του «σποραδικού ξενοδοχείου» παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων (δηλαδή υποδομών ξενοδοχείων που συνδυάζουν επιπλωμένες κατοικίες για ενοικίαση ή πώληση και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής) εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους, με υποχρέωση ανάπλασής τους.

Αφορά οικισμούς διάσπαρτους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στην Τήνο, στη Ρόδο, στα Σφακιά, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στην Πελοπόννησο και αλλού. Προϋποθέτει ωστόσο νομοθετική ρύθμιση για τα κριτήρια επιλογής τους, τον τρόπο απόκτησης ακινήτων, τα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα κλπ.

Νησιά

Ως προς τις ρυθμίσεις του νέου πλαισίου στα νησιά (εκτός της Κρήτης και της Εύβοιας), υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μεσαία νησιά (46 στον αριθμό), και δεν περιέχουν περιορισμούς πλην μίας υπέρ του καθορισμού ζωνών τουριστικών αναπτύξεων ή ζωνών προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αντιθέτως, επιτρέπονται μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλα τα νησιά (εκτός Κέρκυρας και Ρόδου).

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά τα υπόλοιπα κατοικημένα τουριστικά νησιά με μοναδικό περιορισμό νέων καταλυμάτων κατηγορίας 3,4,5 αστέρων μέγιστης δυναμικότητας 100 κλινών.

Και τέλος, η τρίτη ρύθμιση είναι για τα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες που χωρίζονται αντίστοιχα σε δύο υποομάδες. Τις βραχονησίδες που δεν επιτρέπεται καμία τουριστική ανάπτυξη και τα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, νησιά που είναι σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και εκείνα που είναι σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ή νησιά που έχουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι