Χούθι: «Αμερικανικά και βρετανικά πλοία είναι πλέον θεμιτοί στόχοι, αφού έπληξαν έδαφος της Υεμένης»

Χούθι: «Αμερικανικά και βρετανικά πλοία είναι πλέον θεμιτοί στόχοι, αφού έπληξαν έδαφος της Υεμένης»

Είναι καλά οι ναυτικοί του αμερικανικού πλοίου Gibraltar Eagle που επλήγη στο Άντεν και άρπαξε φωτιά στα αμπάρια του. Οι Χούθι όμως είναι αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια, “επειδή ΗΠΑ και Βρετανία έπληξαν εδάφη της Υεμένης”. Καλά είναι και το πλήρωμα του St. Nicolas σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία

Το πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου “Gibraltar Eagle” είναι το φορτηγό πλοίο που επλήγη από “άγνωστης ταυτότητας πύραυλο” ενώ έπλεε 100 μίλια ανοιχτά του Κόλπου του Άντεν και υπέστη περιορισμένη ζημιά στο αμπάρι του, ανακοίνωσε σήμερα η Eagle Bulk Shipping, η διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου που εδρεύει στις ΗΠΑ.

“Ως αποτέλεσμα, το πλοίο υπέστη περιορισμένη ζημιά σε ένα αμπάρι του με φορτίο, αλλά είναι σταθερό και κατευθύνεται σε ασφαλή περιοχή”, δήλωσε η Eagle Bulk Shipping. “Όλοι οι ναυτικοί επί του πλοίου επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν τραυματιστεί. Το πλοίο μεταφέρει φορτίο προϊόντων χάλυβα”.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι είναι καλά και το πλήρωμα του ST. NIKOLAS, όπου ο μόνος Έλληνας είναι ένας νεαρός δόκιμος πλοίαρχος.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε το εξής για το περιστατικό: «Στις 16.00 τοπική ώρα, αντάρτες Χούθι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο και έπληξαν το Gibraltar Eagle, φορτηγό πλοίο που ανήκει στις ΗΠΑ, με σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Δεν υπήρξε αναφορά από το πλοίο για τραυματίες ή σημαντικές ζημιές και το Gibraltar Eagle συνεχίζει το ταξίδι του”.

Οι αντάρτες δεν έχουν αναλάβει ακόμη την ευθύνη αλλά στρατιωτική πηγή των Χούθι επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι “τρεις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από διαφορετικές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Υεμένης», χωρίς να αναφέρει τους στόχους τους.

«Το κίνημα των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη θα επεκτείνει τους στόχους του για να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του στο δίκτυο Al Jazeera. «Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται στο Ισραήλ για να το στοχεύσουμε. Αρκεί να είναι αμερικανικό. Οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα να χάσουν τη ναυτιλιακή ασφάλειά τους”, δήλωσε ο Νασρουλντίν Αμέρ, εκπρόσωπος των Χούθι. Ο ίδιος δήλωσε ότι «βρετανικά και αμερικανικά πλοία έχουν γίνει θεμιτοί στόχοι λόγω των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι δύο χώρες στο έδαφος της Υεμένης την περασμένη εβδομάδα».

Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου Μ/Τ ST. NIKOLAS επισκέφθηκε σήμερα, μετά από άδεια των ιρανικών αρχών, ο τοπικός ανταποκριτής του ασφαλιστικού φορέα (P&I Club) της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου Empire Navigation Inc.

Το πλοίο παραμένει στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν. Όπως αναφέρεται σε νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας, ο εκπρόσωπος συναντήθηκε με μέλη του πληρώματος προκειμένου να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια και επιβεβαίωσε ότι όλοι οι ναυτικοί είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

Στο ελληνόκτητο τάνκερ επιβαίνουν 19 άτομα πλήρωμα, όλοι Φιλιππινέζοι, εκτός από έναν δόκιμο Έλληνα πλοίαρχο. Οι δορυφορικές επικοινωνίες με το σκάφος εξακολουθούν να είναι απενεργοποιημένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι