Τί λέει το υπουργείο Τουρισμού για την χρεοκοπία του ομίλου FTI

Ο τουρισμός αναστενάζει στον ευρωπαϊκό Νότο

Πτώχευση κήρυξε σήμερα η μητρική εταιρεία του τρίτου μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, η γερμανική FTI Touristik GmbH. Ο όμιλος κατέθεσε σήμερα Δευτέρα αίτηση αφερεγγυότητας και ανακοίνωσε ότι, οι άλλες εταιρείες του θα καταθέσουν επίσης αίτηση αφερεγγυότητας, τις επόμενες ημέρες. Από αύριο Τρίτη, τα ταξίδια του FTI δεν θα πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιούνται μόνο εν μέρει.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας αρκετές χιλιάδες τουρίστες, περίπου 7.500, με οργανωμένα πακέτα του FTI, οι οποίοι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση του ομίλου. Ο FTI διακινούσε Γερμανούς κυρίως αλλά και Βρετανούς ταξιδιώτες, μέσω των διαφόρων εταιρειών του ομίλου και μόνο στην Κρήτη ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 50-60.000. Οι άλλοι προορισμοί δραστηριότητάς του στην Ελλάδα ήταν η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική.

Πηγές από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ επισημαίνουν ότι τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας από την συγκεκριμένη εταιρεία έχουν εξοφληθεί ή προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζουν ότι αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις.

Ήδη, έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.

Πάντως σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, οι αριθμοί των κρατήσεων είχαν υποχωρήσει αφού πολλοί προμηθευτές επέμειναν για προπληρωμές και υπήρχε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν ήταν εφικτή. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, μετά από διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε περαιτέρω βοήθεια για την εταιρεία, καθώς το χρέος είχε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι