Χρέωση πολιτών: Πέντε ευρώ για εμβόλιο COVID στα φαρμακεία – Ένα έως τρία ευρώ για κάθε εξέταση

Χρέωση πολιτών: Πέντε ευρώ για εμβόλιο COVID στα φαρμακεία – Ένα έως τρία ευρώ για κάθε εξέταση

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα χρεώνονται 5 ευρώ για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε φαρμακείο. Το θέμα τυχόν παρενεργειών και αντιμετώπισής τους, δεν φαίνεται να θεωρείται σημαντικό πλέον, όπως τα πρώτα χρόνια που ο εμβολιαζόμενος κρινόταν σκόπιμο να μένει σε νοσοκομειακή δομή μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό. Παράλληλα οι πολίτες θα χρεώνονται με ένα ευρώ για κάθε συνταγή για απλή εργαστηριακή εξέταση και με τρία ευρώ για αξονικές ή μαγνητικές.

Τα χρήματα για τις εξετάσεις θα εισπράττονται “υπέρ ΕΟΠΥΥ” αλλά δεν θα πηγαίνουν στον Οργανισμό καθώς θα “καλύπτουν” ένα μέρος του clawback προς τα διαγνωστικά εργαστήρια. Η οικονομική επιβάρυνση του ασθενούς αναφέρεται στο άρθρο 24 και αφορά στην εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Το άρθρο αναφέρει: «Κατ΄αναλογία της χρέωσης του ασθενούς με 1 ευρώ στα φαρμακεία για την εκτέλεση συνταγών, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».

Στο άρθρο 48  αναφέρεται ότι «θα επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο πιστοποιημένος αδειούχος φαρμακοποιός να διενεργεί στο χώρο του φαρμακείου εποχιακό εμβολιασμό και χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, αλλά και να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς». Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται για ορισμένα εμβόλια οι εγκυμονούσες και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι