Χρηματιστήριο Μόσχας: Τέλος οι συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ

Το Κρεμλίνο διαψεύδει δημοσίευμα του Reuters ότι ο Πούτιν προσέφερε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Η κορυφαία χρηματοπιστωτική αγορά της Ρωσίας, το Χρηματιστήριο της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις συναλλαγές συναλλάγματος σε δολάρια και ευρώ ως απάντηση στις νέες κυρώσεις που  επέβαλαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρηματιστήριο αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ότι οι συναλλαγές μετοχών και οι συναλλαγές στην αγορά χρήματος που διακανονίζονται σε δολάρια και ευρώ θα σταματήσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε περισσότερες από 300 άτομα και εταιρείες με στόχο «να αποκόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα και υπηρεσίες που απαιτούνται για τη συντήρηση της στρατιωτικής μηχανής της». Στη λίστα είναι και δεκάδες κινεζικές εταιρείες που πουλούν εξαρτήματα, αλλά και πολιτικός των Γκαγκαούζων σε αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας.

Η ανακοίνωση, μαζί με τους νέους περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και άλλων τεχνολογικών προϊόντων που επέβαλε το Υπουργείο Εμπορίου, έγινε την παραμονή της συνόδου κορυφής των ηγετών της «Ομάδας των Επτά» (G7) στην Ιταλία. Εκεί κάποιες χώρες θα θέσουν επιτακτικά την μεθόδευση για να περιορισθούν οι πολεμικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Αμερικανοί αναφέρουν ότι η Ρωσία προμηθεύεται ημιαγωγούς προηγμένης τεχνολογίας και λογισμικά που απαιτούνται για την κατασκευή προηγμένων οπλικών συστημάτων.

Εκτός από τους Κινέζους, θίγονται και προμηθευτές στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Καραϊβική. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες, θα αποκόψουν όσους συνεργάζονται με αυτές, από την πρόσβαση σε δολάρια.

Παράλληλα οι ΗΠΑ έβαλαν στις κυρώσεις υποκαταστήματα τραπεζών και θυγατρικές τους στην Κίνα, στην Ινδία, στο Χονγκ Κονγκ, στο Κιργιστάν και σε άλλες χώρες.

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συναλλάσσονται με την πολεμική οικονομία της Ρωσίας θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Εξαλείφουμε τις διόδους διαφυγής και μειώνουμε την ικανότητα της Ρωσίας να επωφελείται από την πρόσβαση σε ξένη τεχνολογία, λογισμικό εξοπλισμού και σε υπηρεσίες πληροφορικής», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πολλές μεγάλες τράπεζες έχουν αποσυρθεί από τις ρωσικές επιχειρήσεις από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι πρώτες κυρώσεις το Δεκέμβρη του 2023, αλλά η Ρωσία στράφηκε «σε μικρότερα ιδρύματα με ασθενέστερα τμήματα συμμόρφωσης».

Οι νέες κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών ανοίγουν επίσης ένα νέο μέτωπο, που θα προσπαθήσει να περιορίσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, στοχεύοντας εταιρείες με έργα στους τομείς του υγροποιημένου φυσικού αερίου: τα έργα Obsky LNG, Arctic LNG 1 και Arctic LNG 3. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Gazprom Invest και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες που συνδέονται με τα έργα, προμηθευτές εξοπλισμού και ναυπηγικές εταιρείες και οι διαχειριστές των επτά ρωσικών πλοίων LNG που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Μολδαβία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις στη φίλα προσκείμενη στο Κρεμλίνο κυβερνήτρια της περιοχής Γκαγκαούζια της Μολδαβίας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η Γιεβγκενία Γκουτσούλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά απαγορεύουν στους Αμερικανούς να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες μαζί της. Η Γκουτσούλ ηγείται των τουρκόφωνων αλλά χριστιανών Γκαγκαούζων που ταυτίζονται πολιτικά με τους ρωσόφωνους της Υπερδνειστερίας και είναι ρωσόφιλοι. Η Γκουτσούλ ηγείτο κόμματος που η κυβέρνηση της Μολδαβίας έθεσε εκτός νόμου, αλλά εξελέγη ως ανεξάρτητη και ταξιδεύει συχνά στη Μόσχα, η οποία στηρίζει οικονομικά τους περίπου 300.000 τουρκόφωνους της αυτονομης Γκαγκαουζίας στα νοτια και νοτιοανατολικά της Μολδαβίας.