ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξυπνούν φαντάσματα του σκοτεινού παρελθόντος στη Γερμανία

Ξυπνούν φαντάσματα του κακού παρελθόντος στη Γερμανία,

Μια συναγωγή του Βερολίνου δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ σήμερα τα ξημερώματα. Τα αντισημιτικά επεισόδια στη Γερμανία αυξάνονται μετά τη βίαιη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπως και οι απειλές κατά Εβραίων και εβραϊκών ιδρυμάτων. 

Η κοινότητα Kahal Adass Jisroel δήλωσε ότι η συναγωγή της στη συνοικία Mitte στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας δέχθηκε επίθεση με δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό. «Άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ από το δρόμο», έγραψε η κοινότητα στο X, πρώην Twitter. Δημοσίευσε επίσης βίντεο με αστυνομικούς να ερευνούν τη σκηνή μπροστά από τη συναγωγή που ήταν αποκλεισμένη. Το κτιριακό συγκρότημα της κοινότητας Kahal Adass Jisroel στο κέντρο του Βερολίνου στεγάζει μια συναγωγή, ένα νηπιαγωγείο και ένα κοινοτικό κέντρο.

Bόμβες μολότοφ έπεσαν και έξω από το δημαρχείο του Βερολίνου το οποίο στεγάζει επίσης μια συναγωγή. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αμέσως.

Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκαν ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ μουσουλμάνων μεταναστών και της αστυνομίας στις γειτονιές Neukoelln και Kreuzberg της πόλης και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ορόσημο του Βερολίνου, στις οποίες τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα, η αστυνομία έχει αυξήσει την ασφάλεια για τα εβραϊκά ιδρύματα στο Βερολίνο και σε όλη τη Γερμανία. Ωστόσο, οι ισραηλινές σημαίες που κυμάτιζαν ως ένδειξη αλληλεγγύης μπροστά από τα δημαρχεία σε όλη τη χώρα έχουν σκιστεί και καεί. Αρκετά κτίρια στο Βερολίνο, όπου ζουν Εβραίοι, είχαν ζωγραφισμένο το αστέρι του Δαβίδ σε πόρτες και τοίχους.

Συνολικά 202 κρούσματα αντισημιτισμού έχουν καταγραφεί στη Γερμανία από τις 7 Οκτωβρίου, επισήμως. Πρόκειται για αύξηση 240% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σολτς για ομήρους και εγκλωβισμένους

O καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ και είχε συνομιλίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επανέλαβε την καταδίκη του στην επίθεση της Χαμάς, ενώ κατά την αναχώρησή του από το Τελ Αβίβ χρειάστηκε να πάει στο καταφύγιο του αεροδρομίου λόγω ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από την οργάνωση. Σήμερα βρίσκεται στο Κάιρο και στην ατζέντα είναι το άνοιγμα στη Ράφα, ώστε να φύγουν από τη Γάζα σε πρώτη φάση οι υπήκοοι τρίτων χωρών, στους οποίους περιλαμβάνονται και αρκετοί Γερμανοί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι μονοψήφιος ο αριθμός των Γερμανών πολιτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Η γερμανική κυβέρνηση είναι «σε στενή επαφή με τις ισραηλινές αρχές για την τύχη των Γερμανών που έχουν απαχθεί», συνέχισε ο εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε για τους απαχθέντες Γερμανούς πολίτες. «Φυσικά, χρησιμοποιούμε τώρα όλους τους διαύλους επικοινωνίας (…) για να επηρεάσουμε παράγοντες στην περιοχή και, τελικά, έμμεσα, φυσικά, τη Χαμάς», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι