Υεμένη: Ανατίναξαν ιατρείο οι τζιχαντιστές, δολοφόνησαν γιατρό

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα

Ένοπλα μέλη της αλ Κάιντα στην Υεμένη ανατίναξαν σήμερα ένα ιατρικό κέντρο στην επαρχία αλ Μπάιντα, στο κεντρικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, δέκα ημέρες αφού εκτέλεσαν έναν οδοντίατρο που εργαζόταν εκεί, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. «Η οργάνωση (αλ Κάιντα) ανατίναξε τα ξημερώματα το ιατρικό κέντρο, το οποίο στεγάζεται σε δημόσιο κτίριο στη συνοικία Σομάα», δήλωσε Υεμενίτης αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο ιατρικό αυτό κέντρο εργαζόταν και ο οδοντίατρος Μότχαρ αλ Γιουσούφι, ο οποίος εκτελέστηκε στις 15 Αυγούστου, με την αλ Κάιντα να τοποθετεί στη συνέχεια το πτώμα του σε έναν σταυρό. Η οργάνωση τον κατηγόρησε ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της κυβέρνησης της Υεμένης και έδωσε στοιχεία για τη θέση μελών της αλ Κάιντα τους οποίους οι ΗΠΑ στοχοθέτησαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η αλ Κάιντα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε το ιατρικό αυτό κέντρο διότι ήταν «ένας χώρος εκτέλεσης τζιχαντιστών και ένας χώρος όπου γίνονταν έκτροπα», πρόσθεσε ο Υεμενίτης αξιωματούχος.

Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa) διατηρεί μεγάλη παρουσία στην επαρχία αλ Μπάιντα, την οποία ελέγχει η κυβέρνηση. Με έδρα την Υεμένη η Aqpa θεωρείται από τις ΗΠΑ το πιο επικίνδυνο παρακλάδι της αλ Κάιντα. Από το 2017, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον της οργάνωσης.

Η Aqpa έχει εκμεταλλευθεί το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η Υεμένη από το 2014 λόγω των συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των σιιτών ανταρτών Χούτι για να ενισχύσει την παρουσία της στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι η οργάνωση έχει χάσει μέρος της επιρροής της. Τα τελευταία χρόνια η αλ Κάιντα έχει διεξάγει επιθέσεις στην Υεμένη εναντίον των Χούτι, αλλά και των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι