Υεμένη: Για παραβίαση της εκεχειρίας κατηγορούν την Σαουδική Αραβία οι αντάρτες Χούτι

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης κατηγορούν την συμμαχία υπό την Σαουδαραβική ηγεσία πως συνεχίζει αεροπορικές επιδρομές, παρά την κατάπαυση πυρός.

Για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός κατηγορούν την συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκτελούν αεροπορικές επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στις 8 Απριλίου η συμμαχία είχε ανακοινώσει πως θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη για μια περίοδο 14ων ημερών, ανταποκρινόμενη σε έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Νέες αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη από δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας

Ωστόσο, από τότε, οι δύο πλευρές επανειλημμένως προχωρούν σε καταγγελίες για παραβίαση της εκεχειρίας. Από την πλευρά της, η συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για ακόμα ένα μήνα, εν μέσω της πανδημίας.

«Εχθρικά αεροσκάφη έχουν προχωρήσει σε 35 αεροπορικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των επαρχιών Σαάμπα και Μαρίμπ» δήλωσε εκπρόσωπος των Χούθι στο δίκτυο Al Masirah.

Η Υεμένη έχει βυθιστεί στο χάος από το 2015, όταν η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και την συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία ενεπλάκη σε ένοπλη αντιπαράθεση με τους αντάρτες Χούτι. Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στα τέλη του 2018 αλλά δυστυχώς η συμφωνία κατέρρευσε αμέσως μετά.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι