Υεμένη: Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θεωρεί “τρομοκράτες” τους αντάρτες Χούθι

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Την πρόθεσή του να αφαιρέσει το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει η Ουάσιγκτον, γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενημερώνοντας χθες Παρασκευή το αμερικανικό Κογκρέσο.

«Ειδοποιήσαμε επίσημα το Κογκρέσο για την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών να ακυρώσει την προσθήκη των Χούθι στον κατάλογο», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα», σημείωσε.

Οι Χούθι χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατική οργάνωση την παραμονή της αποχώρησης της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία. Οργανώσεις αρωγής εξέφρασαν την ανησυχία ότι η κίνηση αυτή θα καθιστούσε αδύνατη τη χορήγηση βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα όπου εκτυλίσσεται, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Χαιρετίζει ο ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χαιρέτισε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι «θα ανακουφίσει εκατομμύρια Υεμενίτες που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια και από τα εισαγόμενα εμπορεύματα προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους».

Η κίνηση καταγράφηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι τερματίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Η σύρραξη στην Υεμένη θεωρείται από αρκετούς πόλεμος μέσω αντιπροσώπων, ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Το 80% του πληθυσμού της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως η αφαίρεση των Χούθι από τη μαύρη λίστα δεν αλλάζει την άποψη της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις «καταδικαστέες» ενέργειες των ανταρτών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι