Υεμένη: Οι Αυτονομιστές του Νότου αποχωρούν από τις συνομιλίες

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα

Οι αυτονομιστές του νότου στην Υεμένη ανακοίνωσαν σήμερα την αναστολή της συμμετοχής τους στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Ριάντ για το μοίρασμα της εξουσίας με την κυβέρνηση, ένα ακόμη πλήγμα στη διαδικασία ειρήνευσης στη χώρα. Το Συμβούλιο Μετάβασης του Νότου (STC) διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι ενημέρωσε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για «την αναστολή της συμμετοχής του στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται για την εφαρμογή της συμφωνίας» του Ριάντ.

Η συμφωνία, που συνήφθη στο τέλος του προηγούμενου έτους, είχε στόχο να επιλύσει τις διαφωνίες μεταξύ του STC, το οποίο στηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και της κυβέρνηση της Υεμένης. Οι δύο αυτές πλευρές μάχονται από κοινού εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι που έχουν καταλάβει το βόρειο τμήμα της Υεμένης και την πρωτεύουσα Σανάα, από τη οποία εκδίωξαν πριν πέντε χρόνια την κυβέρνηση. Αμφισβητώντας την εξουσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνηση της Υεμένης το STC κήρυξε τον Απρίλιο την αυτονομία του νότου. Στα τέλη Ιουλίου υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει τη συμφωνία του Ριάντ.

Ωστόσο σήμερα το Συμβούλιο επικαλέστηκε πολλούς λόγους για να δικαιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής του στις συνομιλίες με την κυβέρνηση, ανάμεσά τους και «τη στρατιωτική κλιμάκωση από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Αμπιάν και την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών» στον νότο. Πάντως ο αντιπρόεδρος του STC Χάνι μπεν Μπρικ ανέφερε σε tweet ότι οι αυτονομιστές παραμένουν δεσμευμένοι από τη συμφωνία του Ριάντ και ότι η κίνησή του έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις για την εφαρμογή της. Βασικός όρος της συμφωνίας αυτής είναι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Υεμένη με τη συμμετοχή των αυτονομιστών.

Απουσία χρηματοδότησης

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες υγείας, παροχής τροφίμων και υγιεινής στην Υεμένη, χάρη στις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γλιτώσει από τον λιμό και τις ασθένειες, σταδιακά κλείνουν λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι 12 από τα 38 μεγάλα προγράμματά του έχουν αναστείλει ή περιορίσει τις δραστηριότητές τους. Μέχρι τον Σεπτέμβριο το ίδιο κινδυνεύει να συμβεί και σε άλλα 20 προγράμματα.

Η οικονομία και το σύστημα υγείας της Υεμένης έχουν καταστραφεί έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αλλά και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και τρία χρόνια. Χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει στη χώρα είναι ότι 4 κλινικές τις οποίες στηρίζουν η Unicef και άλλες οργανώσεις αρωγής με περίπου 119 εργαζόμενους σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Χάζαχ, μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Υεμένης, έχουν κλείσει προσωρινά.

«Η στήριξη από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η υγεία και η διατροφή, μειώνεται σταδιακά λόγω της έλλειψης πόρων», δήλωσε ο Σέριν Βάρκεϊ εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον ίδιο, λείπει το 64% της χρηματοδότησης που χρειάζεται η Υεμένη για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. «Η Υεμένη εξακολουθεί να είναι ένα από τα χειρότερα μέρη να εργάζεσαι: υπάρχουν περιορισμοί, παρεμβάσεις, βομβαρδισμοί και η παγκόσμια πανδημία. Όμως το βασικότερο πρόβλημα στην Υεμένη τώρα είναι η χρηματοδότηση», τόνισε ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων Γιαν Έγκελαντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx