Yeni Şafak: Η Ελλάδα ανησυχεί για την ευρωπαϊκή άμυνα

Yeni Şafak: Η Ελλάδα ανησυχεί για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η Ελλάδα αισθάνεται άβολα με τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Δένδιας, ο οποίος επιθυμεί μια σοβαρή συζήτηση για το ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, δήλωσε ότι στηρίζει τον ευρωπαϊκό στρατό.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας σοβαρής συζήτησης για το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν στο κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό σχέδιο. Μιλώντας στον Τύπο στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαρσοβία της Πολωνίας, ο Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Ο Δένδιας είπε: «Από την άλλη, θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά ποιες τρίτες χώρες θα ενταχθούν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν πρέπει να δεσμευτούν στις αρχές και τις αξίες των χωρών της ΕΕ. Οι χώρες που απειλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εντάσσονται στην ευρωπαϊκή αμυντική δομή».

Sözcü: «Έλληνας διοικητής στο Φαρμακονήσι»

Ο Έλληνας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Δημήτριος Χούπης επισκέφθηκε το νησί Φαρμακονήσι, όπου σταθμεύει στρατιωτική μονάδα κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, μόλις 5 μίλια μακριά από την Τουρκία. Πέρασε τη νύχτα με τους στρατιώτες στα φυλάκια. Ο Χούπης θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε άλλα νησιά της περιοχής.

«Ολονύκτια προκλητική επίσκεψη Έλληνα διοικητή» Νεφές

Ο Έλληνας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Δημήτριος Χούπης επισκέφθηκε τα νησιά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, και επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στους λογαριασμούς του ελληνικού Γενικού Επιτελείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χούπης επιθεώρησε αρχικά τα στρατεύματα που σταθμεύουν παράνομα από την Ελλάδα στο νησί Φαρμακονήσι, που βρίσκεται περίπου 11 χιλιόμετρα ανοιχτά του Didim.

Ο Έλληνας διοικητής πέρασε τη νύχτα σε αυτό το φυλάκιο. Χθες, ο Χούπης επισκέφτηκε και το νησί της Καλόλιμνου, απέναντι από την Αλικαρνασσό και κοντά στους βράχους των Ιμίων. Ο Έλληνας στρατηγός επισκέφθηκε και το νησί της Κω.

Sözcü: Εγκατάλειψη της “Γαλάζιας Πατρίδας”: «Αποσύραμε τα πλοία μας και αφήσαμε το πετρέλαιο στη συμμαχία ‘

Ενώ οι οικονομικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν μετά από 6 χρόνια, η Τουρκία έχει σταματήσει εντελώς τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι “Ε/Κ” πραγματοποιούν γεώτρηση στο 5ο αγροτεμάχιο, που καλύπτει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, μαζί με την ExxonMobil και την Qatar Petroleum. Η Τουρκία έχει μετακινήσει αθόρυβα τον στόλο της από την Ανατολική Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακόμα και η Αίγυπτος είναι ενεργή

Η Τουρκία διαθέτει στόλο γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών συνολικής αξίας άνω του 1δισεκατομμυρίου δολαρίων και τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στον κόσμο.

Ενώ αυτή η τεράστια επένδυση μεταφέρθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία απωθήθηκε από το μερίδιο ενέργειας στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ έχει ξεχαστεί. Η σιωπή της Άγκυρας είναι εντυπωσιακή.

Εξέδωσαν NAVTEX και μοιράζονται το πετρέλαιο

Οι ‘Ε/Κ’ αγνόησαν τα ίσα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ στο νησί. Εξέδωσαν NAVTEX στο 5ο αγροτεμάχιο. Αυτό το δήλωσαν ως περιοχή γεώτρησης. Έστειλαν το VALARIS DS-9.

Το πλοίο θα πραγματοποιεί γεωτρήσεις μέχρι τις 19 Ιουνίου για λογαριασμό της κοινοπραξίας, το 60% της οποίας ανήκει στην ExxonMobil και το 40% στο Κατάρ. Ενώ οι ‘Ε/Κ’ αναζητούν πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία εγκατέλειψε τη “Γαλάζια Πατρίδα”.

Ο στόλος μας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων περιμένει στη Μαύρη Θάλασσα

Ενώ η κοινοπραξία της “Ε/Κ διοίκησης” και του Κατάρ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, πραγματοποιεί γεώτρηση στο αγροτεμάχιο στο οποίο έχει δικαιώματα και η Τουρκία, τα πλοία γεωτρήσεων της Τουρκίας μεταφέρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα.

Στόλος 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Τουρκία έχει κατασκευάσει έναν σύγχρονο στόλο γεωτρήσεων σύμφωνα με τον στόχο της για ενεργειακή ανεξαρτησία. Αυτός ο στόλος, που αποτελείται από τα γεωτρύπανα Fatih, Yavuz, Kanuni και Abdülhamid Han και τα σεισμικά ερευνητικά πλοία Barbaros Hayreddin Paşa και MTA Oruç Reis, είναι προϊόν συνολικής επένδυσης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής, αυτά τα σκάφη είναι ικανά για γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες βαθιάς θάλασσας.

Ο πιο δυνατός του κόσμου

Το γεωτρύπανο Abdülhamid Han, το οποίο αγοράστηκε το 2021, ξεχωρίζει ως το ισχυρότερο του στόλου με μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και δυνατότητα διάτρησης έως 12.200 μέτρα (η βαθύτερη στον κόσμο, η τάφρος των Μαριανών είναι 11.000 μέτρα).

Το γεωτρύπανο Fatih κατέχει σημαντική θέση στην ενεργειακή ιστορία της Τουρκίας με την ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη λεκάνη Sakarya της Μαύρης Θάλασσας.
‘Ε/Κ στο 5ο τεμάχιο’

Ωστόσο, την ώρα που η “Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου” διεξάγει γεωτρήσεις στο 5ο αγροτεμάχιο στην Ανατολική Μεσόγειο κατά παράβαση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας μαζί με την αμερικανική ExxonMobil και την Qatar Petroleum, τράβηξε την προσοχή η αδράνεια του ισχυρού στόλου της Τουρκίας.

Ενώ όλα τα γεωτρύπανα του στόλου μας περιμένουν στη Μαύρη Θάλασσα, το πλοίο Oruç Reis έχει σταλεί στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Το 5ο αγροτεμάχιο είναι η περιοχή της “Γαλάζιας Πατρίδας” που διασταυρώνεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Προϋπόθεση των σχέσεων με την ΕΕ

Οι “Ε/Κ” γεωτρήσεις αγνοούν επίσης τα ίσα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ στο νησί. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι συνομιλίες Οικονομικού Διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας, που ξεκίνησαν προχθές στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργού Mehmet Şimşek, διεκόπησαν το 2019 ακριβώς λόγω των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο… Μετά από 6 χρόνια οι συνομιλίες ξανάρχισαν. Ωστόσο, ο τουρκικός στόλος είχε εγκαταλείψει εντελώς την Ανατολική Μεσόγειο.

Όλη η υπερσύγχρονη τεχνολογία

ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ FATİH: Αγοράστηκε το 2017 για 154 εκατομμύρια δολάρια και με επανενεργοποίηση ύψους 87,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το συνολικό του κόστος έφτασε τα 241,5 εκατομμύρια δολάρια.

ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ YAVUZ: Αγοράστηκε το 2018 για 262,5 εκατομμύρια δολάρια. Με κόστος επανενεργοποίησης 38 εκατομμυρίων δολαρίων, το κόστος του έφτασε τα 300,5 εκατομμύρια δολάρια.

ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ KAUNI: Δημοπρατήθηκε το 2020 για 37,5 εκατομμύρια δολάρια και το συνολικό του κόστος έφτασε τα 202,5 ​​εκατομμύρια δολάρια, με 165 εκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες.

ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ABDULHAMID HAN: Αγοράστηκε τον Νοέμβριο του 2021 για 180 εκατομμύρια δολάρια. Ένα από τα 5 πιο προηγμένα τεχνολογικά πλοία στον κόσμο.

BARBAROS HAYREDDİN PAŞA: Αγοράστηκε το 2013 για 130 εκατομμύρια δολάρια. Το πλοίο μπορεί να ερευνήσει γεωλογικές δομές 8 χιλιάδες μέτρα κάτω από τη θάλασσα και να συλλέξει τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα.

ΠΛΟΙΟ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ORUÇ REİS: Κατασκευάστηκε στην Τουρκία για 400 εκατομμύρια λίρες. Μπορεί να καταγράψει λεπτομερείς εικόνες γεωλογικών δομών σε βάθος 15 χιλιάδων μέτρων.#

Αναφορά στην επίσκεψη πρώην Π/Θ Α.Τσίπρα στις ΗΠΑ

Milliyet: «Αντιτουρκικό λόμπι κεκλεισμένων των θυρών»

Οι δραστηριότητες λόμπι της Ελλάδας, ειδικά κεκλεισμένων των θυρών για την παρεμπόδιση αμυντικών έργων, συνεχίζονται.

Πιο πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σε συναντήσεις με think tanks στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέκρινε την αντίθεση της Τουρκίας στο σχεδιαζόμενο έργο υποθαλάσσιας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και “Νότιας Κύπρου” και δήλωσε ότι πίεσε την Ουάσιγκτον να προστατεύσει τα δικαιώματα της χώρας του βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.

Ο Τσίπρας είπε ότι παρουσίασε αυτές τις ιδέες σε μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών που διοργάνωσε το think tank «Center for American Progress» με έδρα την Ουάσινγκτον.

Στη συνάντηση φέρεται να συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων δεξαμενών σκέψης, συμπεριλαμβανομένων του Ινστιτούτου Brookings, του Carnegie Endowment for International Peace και του Center for International Policy, καθώς και μέλη του Πανεπιστημίου George Washington.

Περί Κύπρου

Hürriyet: «Η πρόεδρος της Βουλής της “EΚΔΝΚ” Αννίτα Δημητρίου ζητά τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της εξάρτησης από την Τουρκία για το νερό»

Η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής της “ΕΚΔΝΚ” και Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Συνασπισμού (ΔΗΣΥ), υποστήριξε ότι το πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας στη χώρα της έχει γίνει ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μην εξαρτάται από την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στον “Ε/Κ”Τύπο, η Δημητρίου δήλωσε ότι η ‘Νότια Κύπρος’ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας και ότι η “Ε/Κ” κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα το συντομότερο δυνατό, «Ή θα υπάρξει λειψυδρία στην Κύπρο ή θα εξαρτιόμαστε από την Τουρκία».

Η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της ‘ΕΚΔΝΚ’ και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό για την ξηρασία και την έλλειψη πόσιμου νερού και είπε: «Το πρόβλημα του νερού μετατρέπεται σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας μέρα με τη μέρα. θα εξαρτηθούμε από την Τουρκία».
Αναζήτηση βοήθειας από τα ΗΑΕ

Σύμφωνα με την είδηση ​​του “Ε/Κ” Τύπου, μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου για το νερό, η υπουργός Γεωργίας της “ΕΚΔΝΚ”, Μαρία Παναγιώτου, μετέβη στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και ζήτησε βοήθεια για το νερό.

Στην είδηση ​​που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος με τίτλο «Λύσεις στο πρόβλημα του νερού μέσω του Άμπου Ντάμπι», σημειώνεται ότι η Παναγιώτου θα ζητήσει από την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας των ΗΑΕ (TAQA) να τοποθετήσει κινητές μονάδες επεξεργασίας θαλασσινού νερού στη ‘Νότια Κύπρο’ για να λυθεί το πρόβλημα του νερού, που έχει γίνει χρόνιο τα τελευταία 3 χρόνια.

Η χτυπημένη από την ξηρασία “ΕΚΔΝΚ” αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το νερό

Τα τελευταία χρόνια, η ‘ΕΚΔΝΚ’ αντιμετωπίζει προβλήματα στο πόσιμο νερό και στην άρδευση γεωργικών εκτάσεων λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, των κλιματικών αλλαγών και της εξάντλησης των υπόγειων υδάτων.

Παρά τα φράγματα και τους λιμνοδεξαμενές στη χώρα, που έχουν συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης νερού 290 εκατ. κυβικά μέτρα, δεν μπορεί να αποθηκευτεί επαρκής ποσότητα νερού για τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων.

Παρά τον καθαρισμό του θαλασσινού νερού στην “ΕΚΔΝΚ” και την εισαγωγή νερού από την Ελλάδα με δεξαμενόπλοια, τα μέτρα αυτά αναφέρονται ως ανεπαρκή για να καλύψουν την ανάγκη για νερό που χρησιμοποιείται στην κατανάλωση και στη γεωργία.

Από το 2008, προγραμματισμένες περικοπές στο πόσιμο και αγροτικό νερό έχουν εφαρμοστεί στην “Ε/Κ διοίκηση” κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx