Υιοθετεί το ΑΚΕΛ τη ρητορική της Τουρκίας για East Med Act;
10/06/2019Με δημόσια επιστολή, παράγοντες ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευση τους για την πρόσφατη κριτική που άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, στο αμερικανικό νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act). Σύμφωνα με την επιστολή, οι παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού είναι «άστοχες», καθώς παραποιούν τις διατάξεις του νομοσχεδίου και παρουσιάζουν μια μη ακριβή εικόνα.
Μάλιστα δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το «East Med Act» ως την πιο σημαντική και θετική εξέλιξη που έχει σημειωθεί για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ουάσινγκτον από την εποχή του δόγματος Τρούμαν. Όπως, λοιπόν, επισημαίνεται στην επιστολή, «οι παρατηρήσεις του (κ. Κυπριανού) θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις νέες γεωπολιτικές συμπράξεις της Κύπρου, τις σχέσεις της με τους φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και με τη κυπριακή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για όλους αυτούς τους λόγους, λυπούμαστε για τις παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού και επιδιώκουμε να διορθώσουμε τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούν».
Άρση αμερικανικού Εμπάργκο Όπλων-ΝΑΤΟ-Αμυντικές Δαπάνες
Ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι το νομοσχέδιο «East Med Act» δεν συνδέει την άρση του εμπάργκο όπλων με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, οι επικεφαλής της ομογένειας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αγορά αμερικανικών όπλων. Όπως εξηγούν, η άρση του εμπάργκο θα επιτρέψει απλώς στην Κύπρο να έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά εξοπλισμών για να καλύπτει τις αμυντικές της ανάγκες όπως αυτή κρίνει και επιθυμεί.
«Για χρόνια, υποστηρίζουμε ότι αυτό το εμπάργκο όπλων είναι ένας αναχρονισμός που δεν προωθεί ούτε την λύση στο Κυπριακό ούτε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Λευκωσίας… Πράγματι, το μόνο επιχείρημα που προωθήθηκε ενάντια στον τερματισμό του εμπάργκο είναι το ψέμα ότι θα οδηγήσει σε μια “κούρσα εξοπλισμών” στο νησί…Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδές επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο κ. Akinci, ο κ. Ozersay και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον εναντίον του ‘East Med Act’».
Ανησυχίες για τη Ρωσία
Επιπλέον, η επιστολή απορρίπτει τις ανησυχίες του κ. Κυπριανού, οι οποίες σχετίζονται με τη Ρωσία, λέγοντας ότι η βασική αντίρρηση του γενικού γραμματέα δεν είναι «ότι το νομοσχέδιο δεν αποδίδει στην Κύπρο ένα μεγαλύτερο στρατηγικό ρόλο ή ότι δεν κάνει ισχυρότερη τη συνεργασία για την ασφάλεια με τους υφιστάμενους περιφερειακούς εταίρους, αλλά ότι κάπως θα προσβάλει τη Ρωσία.
Επισημαίνουμε την παρατήρηση του γερουσιαστή Μενέντεζ ότι το νομοσχέδιο ‘East Med Act’ θα ήταν απαραίτητο ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας ‘τέλειος σύμμαχος’ και προσθέτουμε το δικό μας σχόλιο: το νομοσχέδιο ‘East Med Αct’ θα χρειαζόταν ακόμα και αν δεν υπήρχαν εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».
Προέλευση του Νομοσχεδίου
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο η κριτική του κ. Κυπριανού παραποιεί την προέλευση του νομοσχεδίου και αγνοεί ορισμένα βασικά γεγονότα, δεδομένου ότι το «East Med Act» δεν είναι δημιούργημα της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά αποτέλεσμα που έχει στηριχτεί στην προπαρασκευαστική εργασία βασικών στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου.
«Βασίζεται σε τριάντα χρόνια προπαρασκευαστικής εργασίας που έκανε ο γερουσιαστής Μενέντεζ για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το επόμενο βήμα στις προσπάθειες που ανέλαβαν οι βουλευτές Μπιλιράκης και Ντόιτς όταν ίδρυσαν την Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο (CHIA) και συνεχίζει τις προσπάθειες του βουλευτή Σίσιλιν για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Επίσης, είναι συνεπής με την προσέγγιση που έχει ο γερουσιαστής Ρούμπιο για την περιοχή. Αυτοί, λοιπόν, οι αξιωματούχοι καθόρισαν τη νομοθεσία και τα βήματα που οδήγησαν σε αυτή».
Σημασία του «East Med Act»
Αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια αναδυόμενη περιφέρεια σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οι συντάκτες της επιστολής επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο «East Med Act» καθιστά την Ελλάδα ένα κράτος πρώτης γραμμής για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
«Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας και για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τελικός στόχος μας είναι σαφής: μια Κύπρος που είναι απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή, μια Κύπρος που είναι ευημερούσα, μια Κύπρος που παίζει κομβικό ρόλο – στους τομείς της διπλωματίας, της ενέργειας και της οικονομίας – σε μια ανατολική Μεσόγειο που ανακτά την ιστορική της σημασία, και μια Κύπρος που αποτελεί πρωταρχικό ευρωπαϊκό και δυτικό κράτος σε θέματα ασφάλειας. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους Κύπριους, Αμερικανούς και άλλους που μοιράζονται αυτό το όραμα».