Υπέγραψε η Κομισιόν για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου – Άγνωστο πότε θα παραδοθούν

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τις Pfizer/BioNTech να προμηθευτεί η Ευρώπη 300 εκατομμύρια δόσεις του αναπτυσσόμενου εμβολίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι 27 χώρες θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η συμφωνία θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο. Επίσης δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Δεν έχει γίνει σαφές σε πόσο διάστημα δεσμεύεται η εταιρία να παραδώσει τις δόσεις αυτές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα πάρει  μόνο 1,6 εκατ. δόσεις το πρώτο δίμηνο του 2021, δηλαδή μόνον για 800.000 ανθρώπους.

Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca , Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna , CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι