ΥΠΟΙΚ: Αυξάνονται οι δαπάνες για Παιδεία και Υγεία

ΥΠΟΙΚ: Αυξάνονται οι δαπάνες για Παιδεία και Υγεία

Με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες, θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της κατανομής του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή ποιο τμήμα θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας και ποιο στην αύξηση των δαπανών.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κατανομή είναι ενδεικτική, και το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς, όπως επισημαίνουν, αυτήν την ενδεικτική κατανομή έσπευσαν να αξιοποιήσουν- ανεπιτυχώς- διάφορα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία τα επόμενα χρόνια.

Οι παράγοντες του υπουργείου συνιστούν «να κάνουν υπομονή έως την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Έως τότε μπορούν να εξασκήσουν τα μαθηματικά τους… διότι η υποτιθέμενη μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία είναι στην πραγματικότητα αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ για την υγεία και πάνω από 400 εκατ. ευρώ στην παιδεία. Απλά, η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ».

Σημειώνεται ότι, όπως τονίζουν και οι παράγοντες του υπουργείου, η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια και πλέον συμμετέχει ως κανονικό κράτος- μέλος της ΕΕ στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Μία από αυτές τις διαδικασίες είναι η υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, στο οποίο παρουσιάζεται η δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια- όπως αντίστοιχα γίνεται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας φαίνεται ότι με την παρούσα κατάσταση- χωρίς αλλαγή πολιτικής-θα υπερκαλύπτεται κάθε έτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022. Συγκεκριμένα, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος (η υπερκάλυψη του στόχου) εκτιμάται σε 0,6% του ΑΕΠ εφέτος, σε 0,4% του ΑΕΠ το 2020, σε 0,6% του ΑΕΠ το 2021 και σε 1,1% του ΑΕΠ το 2022.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι