Υποσχέσεις Σολτς για ενεργειακή ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων

Ανησυχία Σολτς για την άνοδο του εξτρεμισμού στη Γερμανία

Είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι και να υπερασπιστούμε την ελευθερία και το κράτος δικαίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στην έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Σολτς ζήτησε από τις χώρες της περιοχής ενότητα με την ΕΕ απέναντι στον βάρβαρο, όπως τον χαρακτήρισε, πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και μίλησε για την ενταξιακή προοπτική αυτών των χωρών.

Ο Σολτς έκανε ειδική μνεία στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής σε συνεργασία με την ΕΕ και της μετάβασής της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαιρετίζοντας την απόφαση των χωρών να συνεργαστούν με τις Βρυξέλλες προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για το κλίμα. Τη Διάσκεψη θα απασχολήσουν ακόμη τα θέματα της παράτυπης μετανάστευσης, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Κομβικό είναι, τόνισε, ο Σολτς να εναρμονιστούν οι διαδικασίες ταξιδιωτικών θεωρήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με αυτές της ΕΕ. Στο παρασκήνιο κυριαρχεί το θέμα του Κοσόβου και των σχέσεων με την Σερβία, καθώς παρά την υποχώρηση των εντάσεων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα με τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, οι σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου παραμένουν τεταμένες.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει νέα συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο ο οποίος πριν από μία εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Συναντήσεις επίσης θα έχει με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαλρ Μισέλ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους και θα υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο, που έχει η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο. Η Αθήνα, από την Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, όπου είχε τεθεί το θέμα, στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι