Υπόθεση Σουλεϊμανί: Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν τη γνώμη της Σαουδικής Αραβίας
05/01/2020Η Ουάσινγκτον δεν ζήτησε τη γνώμη της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την αμερικανική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, δήλωσε σήμερα Σαουδάραβας αξιωματούχος, καθώς η χώρα του προσπαθεί για την εκτόνωση της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή.
Η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και αντίπαλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή, είναι ευάλωτη σε ενδεχόμενα ιρανικά αντίποινα που υποσχέθηκε η Τεχεράνη για να εκδικηθεί για τον θάνατο του ισχυρού στρατηγού Σουλεϊμανί την Παρασκευή στη Βαγδάτη.
“Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν κλήθηκε να δώσει τη γνώμη του για την αμερικανική επίθεση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Σαουδάραβας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Ενόψει ταχύτατων εξελίξεων, το βασίλειο υπογραμμίζει τη σημασία να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση”, πρόσθεσε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή για αυτοσυγκράτηση και ο βασιλιάς Σαλμάν ζήτησε να ληφθούν επείγοντα μέτρα ώστε να “εκτονωθεί η ένταση” κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ιρακινό πρόεδρο Μπαράμ Σαλέχ το Σάββατο, σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ιράκ ‘Αντελ ‘Αμπντελ Μάχντι, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε επίσης “την ανάγκη για κατευνασμό της κατάστασης”, σύμφωνα με το SPA. Ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε εντολή στον πρίγκιπα Χάλεντ μπιν Σαλμάν, τον νεότερο αδελφό του και αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, να μεταβεί στην Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο τις επόμενες ημέρες για να μεταφέρει την έκκληση για αυτοσυγκράτηση, γράφει η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat.
Μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, η διεθνής κοινότητα φοβάται ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα χτυπήσει το Ιράν “πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά” εάν η Τεχεράνη προβεί σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι φιλοϊρανικές οργανώσεις μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων στις χώρες του Κόλπου καθώς και σε πλοία στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ, το οποίο η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή. Οι καταστροφικές επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων τον Σεπτέμβριο του 2019, οι οποίες αποδόθηκαν στο Ιράν, ώθησαν το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προσέγγιση για να αποφευχθεί μια αναμέτρηση με το Ιράν.