Υπόθεση Βαλυράκη: “Δεν ξέρω”, “δεν ήμουν εκεί” λένε οι ψαράδες

Δεκαεξάχρονος σκοτώνει κατά λάθος τον θείο του στο κυνήγι

Στενεύει ο κλοιός για τον ψαρά που φέρεται να παρενόχλησε επικίνδυνα με το αλιευτικό του τον Σήφη Βαλυράκη νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, μερικές ώρες προτού ο πολιτικός βρεθεί νεκρός στη θάλασσα, έξω από την Ερέτρια, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που εικάζεται ότι προκλήθηκαν από προπέλα.

Η οικογένεια όρισε και νέο ιατροδικαστή ενώ το συμπέρασμα που είχε προκύψει από την αρχική ιατροδικαστική εξέταση ήταν πως ο πολιτικός που είχε πάει στην περιοχή για ψαροντούφεκο έπεσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο νερό. Ενδείξεις λιποθυμίας ή εμφράγματος δεν διαπιστώθηκαν πάντως ούτε η αιτία θανάτου ήταν πνιγμός. Όταν έπεσε στο νερό προκλήθηκαν το κεφάλι και στο λαιμό του τραύματα από  τέμνον όργανο, πιθανότατα από  προπέλα. Ο ιδιώτης ιατροδικαστής θα κρίνει αν τα τραύματα του νεκρού “ταιριάζουν” με την προπέλα του σκάφους ή αν ίσως προκλήθηκαν από προπέλα άλλου σκάφους.

Το λευκό αλιευτικό

Ακόμα κι αν το θανατηφόρο τραύμα επήλθε όντως από την προπέλα του σκάφους του Βαλυράκη (καθώς η μηχανή δούλευε στο πρόσω όταν ο πρώην υπουργός έπεσε στη θάλασσα), και πάλι οι ευθύνες που φέρει όποιος πιθανόν προκάλεσε την πτώση παραμένουν. Αυτόπτες κατέθεσαν ότι είχε προηγηθεί φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Σήφη Βαλυράκη και ενός αλιέα με λευκό αλιευτικό που ήθελε να τον διώξει από την περιοχή και ότι ο επαγγελματίας ψαράς προκάλεσε επίτηδες έντονους κυματισμούς κάνοντας με το σκάφος του κυκλοτερείς κινήσεις γύρω από το φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη. Αυτό πιθανόν να ήταν η αιτία που ο πολιτικός έχασε την ισορροπία του και έπεσε ξαφνικά στη θάλασσα.

 

Ο αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει στις καταθέσεις του, βρισκόταν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα δυο πλεούμενα. Οπως κατέθεσε άκουσε και είδε τον κυβερνήτη του αλιευτικού να διαπληκτίζεται με τον Σήφη Βαλυράκη και να κάνει με ταχύτητα δυο “βόλτες” γύρω από το σκάφος του πρώην υπουργού, με αποτέλεσμα να προκαλέσει κυματισμό. Εντελώς τυχαία αυτός ο κυματισμός, όπως και το σκάφος που τον προκάλεσε κατεγράφη από μια κάτοικο Ερέτριας η οποία νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιο δελφίνι ή άλλο μεγάλο θηλαστικό βιντεοσκόπησε το σκάφος με το κινητό της τηλέφωνο. Το σχετικό βίντεο παρέδωσε η ίδια στις Λιμενικές Αρχές αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχει ευκρίνεια.

Τι υποστήριξαν

Παράλληλα οι λιμενικοί που χειρίζονται την υπόθεση έλαβαν καταθέσεις από αλιείς της περιοχής, οι οποίοι όμως διαψεύδουν ότι συναντήθηκαν με τον πρώην υπουργό ή και ότι βρίσκονταν καν στην περιοχή. Ένας κατέθεσε ότι δεν βγήκε για ψάρεμα επειδή είχε κακοκαιρία, ενώ ο καιρός ήταν πολύ καλός. Ένας άλλος είπε ότι ο αυτόπτης ψεύδεται. Ομως υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένους ψαράδες, ότι έχουν πολλές φορές προκαλέσει επεισόδια κατά το παρελθόν με ψαροντουφεκάδες για λόγους “ανταγωνισμού”.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα τηλεφωνικά στίγματα και το GPS των αλιευτικών σκαφών έχουν διαφωτίσει τους Λιμενικούς για το πού βρίσκονταν οι αλιείς αυτού την ώρα του επεισοδίου. Πάντως βρίσκονταν, σύμφωνα με μάρτυρες, τουλάχιστον τρία αλιευτικά στην περιοχή του τραγικού συμβάντος και περίπου την ώρα που έχασε την ζωή του ο πρώην υπουργός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι