Υποβασταζόμενος στις σκάλες ο Ερντογάν – Σκάνδαλο με Bad Bank

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Υποβασταζόμενος για να κατεβεί σκάλες εμφανίστηκε ο 67χρονος Ερντογάν, αλλά οι πληροφορίες είναι λιγοστές καθώς η υγεία του θεωρείται στην Τουρκία θέμα-ταμπού. Εν τω μεταξύ, μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν».

Όσον αφορά στην υγεία του, είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει ποικίλα θέματα χωρίς όμως να γίνονται γνωστά ποια ακριβώς. Συχνά πάντως εμφανίζεται καταβεβλημένος, ενώ πριν από πολλά χρόνια, όταν ακόμη η υγεία του δεν θεωρείτο ταμπού, και συγκεκριμένα το 2006, είχε λιποθυμήσει μέσα στο αυτοκίνητό του.

https://www.youtube.com/watch?v=uU0Br8BAv6g

Το σκάνδαλο

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εμπλέκει σε σκάνδαλο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας λόγο για «πιθανή συμμετοχή της τράπεζας στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιραν». Όπως γράφει το ρεπορτάζ θα γίνει δίκη στη Νέα Υόρκη για να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ: “κατηγορούμενη” είναι η τουρκική τράπεζα Halkbank για παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Ομως η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί, αναφέρει το ρεπορτάζ. «Ήδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Τυχόν χρεοκοπία της Halkbank θα μπορούσε να είναι η ταφόπλακα της οικονομίας της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση». Σύμφωνα με το έντυπο, όταν ειχε κατηγορηθεί από τους Αμερικανούς ο διευθυντής της μεταξύ άλλων για απάτη και υπεξαίρεση και ότι είχε δωροδοκηθεί από Αζερο-Ιρανο επιχειρηματία,  ο Ερντογάν παρενέβη το 2018 στον Τραμπ να μη σκαλίσουν οι Αμερικανοί περισσότερο την υπόθεση, με αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας που κρατείτο τότε στην Τουρκία ως “γκιουλενιστής”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι