Ζάμπια: 500 νεκροί από χολέρα

Ζάμπια: 500 νεκροί από χολέρα

Επιδημία χολέρας έχει προκαλέσει περισσότερους από 500 θανάτους στη Ζάμπια, αναγκάζοντας σήμερα τις αρχές να αναβάλουν για μία ακόμη φορά την επαναλειτουργία των σχολείων. Τα εμβόλια χολέρας, που κυκλοφορούν από το 1990, στοιχίζουν μόλις 0,10 λεπτά έως 4 ευρώ το πολύ, αλλά η διανομή τους άρχισε πριν από 14 μέρες, δηλαδή τρεις μήνες μετά την έναρξη της επιδημίας.

Η επανέναρξη των μαθημάτων προβλεπόταν αρχικά για την 8η Ιανουαρίου, όμως την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση την ανέβαλε για τις 29 Ιανουαρίου. Σήμερα, τη μετέθεσε για τη 12η Φεβρουαρίου λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων χολέρας.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Παιδείας Ντάγκλας Σιακαλίμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Λουζάκα, το επίκεντρο της επιδημίας. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Σίλβια Μασέμπο, ο απολογισμός ανέρχεται από τον Οκτώβριο σε 518 νεκρούς, εκ των οποίων έξι το τελευταίο 24ωρο. Στα μέσα Ιανουαρίου, η Ζάμπια παρέλαβε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια πρώτη παρτίδα ενός εκατομμυρίου δόσεων χορηγούμενων από το στόμα εμβολίων κατά της χολέρας.

Η νόσος μεταδίδεται με την τροφή, με το “πόσιμο” νερό, με μολυσμένα χέρια. Μερικές φορές θεραπεύεται με αντιβιοτικά, αλλά μερικές φορές είναι ανθεκτική στις κλασικές αντιβιώσεις. Τα παιδιά και οι ανοσοκατεταλμένοι κινδυνεύουν περισσότερο. Η χολέρα επηρεάζει περίπου 3–5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προκαλεί 28.800-130.000 θανάτους το χρόνο.

Η περίοδος επώασης του νοσήματος κυμαίνεται από λίγες ώρες έως πέντε ημέρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.  Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί όσο το βακτήριο βρίσκεται στα κόπρανα, συνήθως για λίγες ημέρες μετά την επώαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η φορία μπορεί να παραταθεί για αρκετούς μήνες. Η θεραπεία με αντιβιοτικά μειώνει την περίοδο μεταδοτικότητας αλλά συνιστάται μόνο για τη θεραπεία σοβαρών μορφών της νόσου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι