Ζαχάροβα: Η Δύση κάνει τον ιατροδικαστή για το Ναβάλνι

Ζαχάροβα: Η Δύση κάνει τον ιατροδικαστή για το Ναβάλνι

Ανακοίνωση εξέδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα για τις υπόνοιες πως ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι ήταν δολοφονία.

«Οι κατηγορίες των Δυτικών αποκαλύπτουν αυτό που είναι η Δύση, έγιναν ιατροδικαστές προτού βγει το πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα», είπε η Μαρία Ζαχάροβα, τόσο για τις υπόνοιες περί δολοφονίας όσο και για τις κακές συνθήκες διαβίωσης/κράτησης που αναφέρουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα ο Ντιμίτρι Πεφκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είχε πει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί, όπως και ο ίδιος, αλλά δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το θέμα και ότι «θα γίνει ιατροδικαστική εξέταση για να διακριβωθούν τα αίτια θανάτου».

Προηγουμένως είχαν σχολιάσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που είπαν και οι δύο ότι πρέπει να λογοδοτήσει ο Πούτιν. Ο  Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά του συστήματος που έχτισε ο πρόεδρος Πούτιν. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι «ο Ναβάλνι πολέμησε γενναία κατά της διαφθοράς. Η Ρωσία του Πούτιν κατασκεύασε κατηγορίες εναντίον του, τον δηλητηρίασε, τον έστειλε σε μια σωφρονιστική ποινική αποικία και τώρα πέθανε με τραγικό τρόπο. Ο Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι συνέβη και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για τον φρικτό χαρακτήρα του καθεστώτος του».

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχολίασε το θέμα, λέγοντας «είμαι βαθύτατα θλιμμένος και ταραγμένος. Πρέπει να εξακριβώσουμε τι συνέβη και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του».

«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία. Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Στη σημερινή Ρωσία, βάζουν τα ελεύθερα πνεύματα στο γκουλάγκ και τα καταδικάζουν σε θάνατο» έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.«

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι