Ζαχάροβα: Οι εκλογές στη Μολδαβία ήταν οι πιο αντιδημοκρατικές στην ιστορία της χώρας
04/11/2024Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι οι προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία, στις οποίες η φιλοευρωπαία Μάγια Σάντου εξασφάλισε την επανεκλογή της, ήταν «οι πιο αντιδημοκρατικές στην ιστορία της χώρας».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε επίσης ότι το αποτέλεσμα των εκλογών – τις οποίες η Σάντου κέρδισε χάρη κυρίως στην υποστήριξη απόδημων Μολδαβών – καταδεικνύει πως η κοινωνία στη Μολδαβία είναι «βαθιά διχασμένη».
Ο βουλευτής Αντρέι Σαφόνοβ, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της μη αναγνωρισμένης Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι έγινε νοθεία ειδικά στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και ότι αντιστράφηκαν τα πραγματικά ποσοστά. Επίσης είπε ότι «ειδικά αν η Μόσχα και η συλλογική Δύση φτάσουν στο σημείο σύγκρουσης, τότε οι μολδαβικές αρχές μπορεί να διατάξουν επίθεση στην Υπερδνειστερία. Η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανή, καθώς οι προσπάθειες να ωθηθεί η Γεωργία σε πόλεμο με τη Ρωσία απέτυχαν μέχρι στιγμής, αλλά η Δύση δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της. Αν η Σάντου δεν δεχόταν ξένες επιρροές θα είχαν βρεθεί συμβιβαστικές λύσεις για την Υπερδνειστερία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική της Δύσης είναι να αυξήσει τον αριθμό των αντιρωσικών μετώπων.
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα σκληρύνει η στάση και προς τους τουρκόφωνους της Γκαγκαουζίας που ειναι ρωσοφιλοι. «Οι εκλογές έδειξαν ότι υπάρχει ένα εθνικιστικό στρώμα στη μολδαβική κοινωνία που είναι έτοιμο να δράσει χρησιμοποιώντας βία όπως στη δεκαετία του 1990. Με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, οι εθνικιστές θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται πιο τολμηρά», πρόσθεσε ο Σαφόνοβ. Η Υπερδνειστερία, όπου περίπου το 60% του πληθυσμού είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, προσπάθησε να αποσχιστεί από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, φοβούμενη την προσάρτηση στη Ρουμανία. Το 1992, μετά από πολεμική σύγκρουση, η Υπερδνειστερία έγινε μια περιοχή σχεδόν ανεξέλεγκτη από την μολδαβικη κυβέρνηση.
Για τη νοθεία υποστήριξε ότι «υπήρξαν περιπτώσεις μεταφοράς ψηφοφόρων σε εκλογικά τμήματα με γεμάτες κάλπες και ορθώθηκαν εμπόδια στο έργο παρατηρητών της αντιπολίτευσης. Η Ευρώπη έκανε τα στραβά μάτια σε αυτό. Σε όλη τη Ρωσία που έχει μεγάλη μολδβική μειονότητα, άνοιξαν μόλις δύο κάλπες».
Αντίπαλος τς Σάντου ήταν ο σοσιαλιστής Γκαγκαούζος, πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλεξάντερ Στοϊάνογλου, που ήταν υπέρ της διατήρησης ρεαλιστικών σχέσεων με τη Μόσχα, αν και υποστηρίζει την ενσωμάτωση με την Ευρώπη. Αναγνωρίζει τη σημασία της Ρωσίας για την οικονομία της Μολδαβίας και τη βλέπει ως σημαντικό εταίρο με τον οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί σταθερή συνεργασία προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων και των κρίσεων. Ο Στοϊάνογλου στην Υπερδνειστερία, που έχει πληθυσμό περίπου 500.000, πήρε το 79% των ψήφων στο δεύτερο γύρο. Στην Γκαγκαουζία όπου ζουν 250.000 τουρκόφωνοι, έδωσαν στον Στοϊάνογλου 98,04%. Η διαφορά ήταν στήθος με στήθος σε όλη την Μολδαβία, αλλά από τους 3.700.000 ψηφοφόρους, στη χώρα ζουν μόνον οι 2.500.000 και την διαφορά υπέρ της Σάντου, έκαναν τελικά οι απόδημοι που ζουν στη Ρουμανία, Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες, που είναι 1,2 εκατομμύρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και RiaNovosti