Ζελένσκι: Δεν θα σταματήσουμε τους Ρώσους αν δεν μας επιτραπεί η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Ζελένσκι: Δεν θα σταματήσουμε τους Ρώσους αν δεν μας επιτραπεί η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους δυτικούς συμμάχους του να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που του παρέδωσαν, ώστε να “σταματήσει την προώθηση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία”, όπου οι Ρώσοι παρά τα προβλήματα στο Κουρσκ, συνεχίζουν να ανακοινώνουν σχεδόν μέρα παρά μέρα κατάληψη νέας κωμόπολης. Οι Ρώσοι παράλληλα επιμένουν ότι οι Ουκρανοί ήδη χρησιμοποιούν δυτικά όπλα «παρά την διγλωσσία των Δυτικών και τις υποτιθέμενους περιορισμούς».

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι εκκενώνει περιοχή με 60.000 κατοίκους στο Ντονιέτσκ. «Αρχίζουμε την υποχρεωτική απομάκρυνση των οικογενειών με παιδιά από την κοινότητα Ποκρόφσκ. Αφού οι πόλεις μας είναι στην εμβέλεια πρακτικά όλων των εχθρικών όπλων, η απόφαση για εκκενώσεις είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Ντονιέτσκ Βαντίμ Φιλάσκιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Ουκρανοί ελέγχουν περίπου το 40% της περιφέρειας και οι Ρώσοι περίπου το 60%.

Τουλάχιστον 63.000 κάτοικοι εκτιμάται ότι ζουν στην περιοχή του Ποκρόφσκ, εκ των οποίων 4.000 παιδιά. «Δεν είναι  μακριά από την ανατολική γραμμή του μετώπου και πρέπει να απομακρυνθούν», δήλωσε ο κυβερνήτης του ουκρανικού τομέα της περιφέρειας στο Telegram. Το Ποκρόφσκ βρίσκεται στη διασταύρωση μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού των Ουκρανών στρατιωτών του ανατολικού μετώπου και αποτελεί στόχο εδώ και καιρό του ρωσικού στρατού.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας  σήμερα είπε ότι “η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει την προώθηση του ρωσικού στρατού στο μέτωπο παρά μόνο με την απόφαση που περιμένουμε από τους εταίρους μας: την χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς”.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν έδαφος άνω των 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Ρωσία δεν έχει κάνει ανακοινώσεις σαφείς, αλλά υπολογίζεται ότι οι Ουκρανοί διάσπαρτα ελέγχουν διάσπαρτα μια ζώνη 30 χιλιομέτρων σε μήκος, και 10 χλμ σε βάθος, επίσης διάσπαρτα. Ρωσικές πηγές αναφέρονται ανεπίσημα σε “28 χωριά υπό ουκρανικό έλεγχο”, ενώ ο Ζελένσκι αναφέρεται σε “92 τοποθεσίες”.

Περισσότεροι από 121.000 άμαχοι Ρώσοι έχουν απομακρυνθεί από εννέα παραμεθόριες περιοχές στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι δεν εκκενώνουν επειδή θα διεισδύσουν περισσότερο οι Ουκρανοί, αλλά για να μην κινδυνεύουν οι άμαχοι από ανταλλαγές πυρών και πυραύλους. Επιπλέον τους απασχολεί η χρήση των αμάχων ως ασπίδες, κάτι που θα δυσχεράνει πολύ την ανακατάληψη των κοινοτήτων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Άμυνας της Ουκρανίας Ιβάν Χαβριλιούκ, που έδωσε συνέντευξη στο Forbes Ukraine, «η Ρωσία θα χρειαστεί να αυξήσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία σε 800.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος του έτους». Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 600.000 Ρώσοι στρατιώτες στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, αναφέρει το εν λόγω περιοδικό επικαλούμενο δηλώσεις του Χαβριλιούκ.

Χθες από drone ή από συντρίμμια drone προκλήθηκε πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πόλη Προλετάρσκ του Ροστόφ και τραυματίσθηκαν 18 πυροσβέστες. Η πόλη αυτή, με 20.000 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι