Ζέστη και “ολίγη” αφρικανική σκόνη από σήμερα – “Σιγά τη σκόνη” λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ

Ζέστη και “ολίγη” αφρικανική σκόνη από σήμερα – “Σιγά τη σκόνη” λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ

Αφρικανική σκόνη αλλά μικρής πυκνότητας, της τάξης των 5-20 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, ήρθε από τη Σαχάρα το μεσημέρι. Ο μετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, διαμαρτύρεται ότι δημοσιεύματα περί αφρικανικής σκόνης που “μας πνίγει” κάνουν κακό, διότι το κύμα που ήρθε είναι πολύ αραιό και δεν συνιστά κίνδυνο. Όντως οι χάρτες και του meteo.gr και του Σκίρωνα δείχνουν ένα αραιό “πέπλο” σκόνης.

Στην Ελλάδα και εν γένει στην ΕΕ, επίφοβες είναι οι συγκεντρώσεις άνω των 50 μικρογραμμαρίων για περισσότερο από 24 ώρες. Ο κ. Κολυδάς, παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτό το κύμα έρχεται μεν, αλλά πνέουν και ισχυροί βοριάδες. Γράφει στο Χ (Twitter) αναλυτικά τα εξής:

«ΠΟΙΑ ΣΚΟΝΗ ? Μου ζητήθηκε να μιλήσω για την σκόνη που “έρχεται”. Όμως ούτε ο αξιόπιστος Copernicus , αλλά ούτε και ο έγκυρος Skiron μας δίνουν κάποια αξιόλογα ποσά σκόνης, ώστε να προβούμε σε ανακοινώσεις. Και όλα αυτά με μελτέμι αύριο στα 8 μποφόρ. Η μεταφορά σκόνης πρέπει να προβάλλεται μόνο όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες και κατά την προσωπική μου άποψη έτσι όπως έχει προβληθεί το θέμα προκαλεί περισσότερο ανησυχία παρά ενημέρωση των πολιτών.»

Για τις επόμενες μέρες προβλέπονται θερμοκρασίες έως και 28 βαθμών Κελσίου. Ειδικά την Κυριακή, η θερμοκρασία προβλέπεται να είναι κατά 9 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο της εποχής κατά το παρελθόν. Οι σχετικά ισχυροί βοριάδες -που πάντως στο Αιγαίο θα είναι πολύ ισχυροί τοπικά- θα κρατήσουν μέχρι και τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι άπαξ και το “πέπλο” είναι πυκνό, καλό είναι να μην καταβάλλουν σε εξωτερικούς χώρους προσπάθεια (χειρωνακτική εργασία, τρέξιμο) ούτε καν οι υγιείς, πολύ δεν περισσότερο όσοι έχουν ευπάθεια στους πνεύμονες ή πάσχουν από καρδιαγγειακά. Οι ευπαθείς συστήνεται να κυκλοφορούν μόνον με μάσκα υψηλής προστασίας όταν οι συγκεντρώσεις ξεπερνούν το όριο.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι