Μητσοτάκης: Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων
29/08/2019Την αλλαγή του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις σηματοδοτεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Την πρόοδο στις σχέσεις των δύο καιρών παραδέχθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ, που καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη με τη νέα του ιδιότητα. ««Το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική», σημείωσε.
Κοινές θέσεις εμφανίστηκαν να έχουν οι δύο αρχηγοί για το προσφυγικό και για την Τουρκία, ενώ προανήγγειλαν πρωτοβουλίες για την διευκόλυνση των πράσινων επενδύσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οικονομικά θέματα όπου όπως είπε η κυρία Μέρκελ «έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί». Οι δύο ηγέτες προανήγγειλαν συνέδριο για τις επενδύσεις, με αιχμή την πράσινη οικονομία, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι θα υπάρξει αλλαγή του πλαισίου για την διευκόλυνση των επενδυτών.
Η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό και στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και εξέφρασε ικανοποίηση που η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία. Πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία.
«Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες στην υλοποίησή τους. Χαίρομαι που έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις και σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς», ανέφερε.
Για ειλικρινή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία και την κατάσταση στην Ευρώπη έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει μεταρρυθμίσεις πιο βαθιές απ’ ότι είχαν συμφωνηθεί. «Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς και θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχο», τόνισε.
Η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, στην πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος. Στις αρχές του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την πράσινη οικονομία, δραστηριότητες για το περιβάλλον. Είναι λύσεις συμφέρουσες για την Ελλάδα και τη Γερμανία, ανέφερε, εξηγώντας ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από τα ζητήματα που δόθηκε έμφαση, ενώ ανέφερε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν είναι συμφέρουσες για την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης» και ως εκ τούτου, αναμένει ότι «θα εργαστούμε μαζί, ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη».
Για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε κοινή στάση ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι παράνομες.
«Έρχομαι στο Βερολίνο 50 ημέρες μετά τις εκλογές», ανέφερε, λέγοντας ότι η χώρα μας έστειλε πολιτικά μηνύματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για την πάταξη των λαϊκιστών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στο συνέδριο που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο για να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες στη χώρα μας. «Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως προβληματική χώρα», ανέφερε. Μάλιστα, σημείωσε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν στη χώρα μας.
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για την πράσινη οικονομία, αλλά και να υπάρξει το αντίστοιχο πλαίσιο.
Μητσοτάκης: Υψηλά τα πλεονάσματα αλλά προέχει να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία
Απαντώντας σε ερώτηση για τα πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί υψηλά τα συμφωνηθέντα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση την ανάκτηση της πολιτικής αξιοπιστίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι για το 2019 και το 2020 θα τηρηθούν, ενώ το θέμα αφορά τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.
«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.