Ζούκεμπεργκ: Στελέχη του Μπάιντεν πίεζαν το Facebook να κατεβάζει αναρτήσεις
11/01/2025Το Facebook ανακοίνωσε ότι καταργεί το fact checking στις ΗΠΑ, με τον Μαρκ Ζούκεμπεργκ να προβαίνει σε αποκαλύψεις σχετικά με τις πιέσεις που δεχόταν η εταιρεία από στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο ίδιος είχε ξανακάνει καταγγελίες, όταν το Facebook πιεζόταν στην περίοδο της πανδημίας, κάτι που έχουν διαπιστώσει εξάλλου και χρήστες των κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα για πολλά θέματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντούτοις θεωρεί πως ο Ζούκεμπεργκ απλά συντάσσεται με τον Τραμπ και τον Μασκ. Η ΕΕ θεωρεί οτι το fact checking δεν συνιστά λογοκρισία.
Όπως τόνισε πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, τα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν «έβριζαν το προσωπικό του Facebook, προκειμένου να αφαιρεθούν συγκεκριμένες αναρτήσεις από την πλατφόρμα. Καλούσαν την ομάδα μας και φώναζαν και έβριζαν. Φτάσαμε στο σημείο να πούμε ότι δεν πρόκειται να κατεβάσουμε πράγματα που είναι αληθινά, αν και για εμένα αυτό έπρεπε να είναι αυτονόητο», υπογράμμισε ο Ζούκεμπεργκ σε επεισόδιο του podcast The Joe Rogan Experience. Όπως είπε οι πιέσεις αυτές καταλήγουν τελικά σε πολιτική λογοκρισία.
Όπως αναφέρει η NY Post, ο ίδιος τόνισε ότι οι άνθρωποι που ήταν κοντά στον Μπάιντεν ήθελαν να αφαιρεθούν δημοσιεύσεις που έλεγαν ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες, παρότι ακόμα και όσοι είναι υπέρ των εμβολίων γνωρίζουν ότι κάθε εμβόλιο έχει παρενέργειες.
Από την πλευρά του το NBC επικοινώνησε με τον Λευκό Οίκο, χωρίς να γίνει κάποιο σχόλιο για τα λεγόμενα του Ζούκεμπεργκ. Πέρσι ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ είχε στείλει επιστολή στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζιμ Τζόρνταν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «επανειλημμένα είχε πιέσει το Facebook να αφαιρέσει συγκεκριμένο περιεχόμενο σχετικά με τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου χιουμοριστικών αναρτήσεων και σάτιρας». Ο Ζούκεμπεργκ διευκρίνισε ότι το Facebook κατά καιρούς συναινούσε, ωστόσο άφησε υπόνοιες ότι στο μέλλον θα λαμβάνονται διαφορετικές αποφάσεις για πολλά θέματα.
Ο Λευκός Οίκος είχε απαντήσει στον συνιδρυτή του Facebook πως «όταν η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με μια θανατηφόρα πανδημία, ενθάρρυνε υπεύθυνες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta Platforms να καταργήσει το fact-checking, όπως είναι ευρέως γνωστή η διαδικασία διασταύρωσης και επαλήθευσης πληροφοριών ή γεγονότων, στις πλατφόρμες Facebook, Instagram και Threads στις ΗΠΑ, έκανε λόγο για «ντροπή».