Διεθνή αποστολή προστασίας στην Γάζα ζητά το Κουβέιτ
18/05/2018Το Κουβέιτ, μη μόνιμο μέλος, διαβίβασε στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος που καλεί για την αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας «μιας διεθνούς δύναμης προστασίας».
Το σχέδιο ψηφίσματος «ζητεί να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ των οποίων η Λωρίδα της Γάζας, με την αποστολή μιας διεθνούς αποστολής προστασίας».
Το κείμενο, που επιρρίπτει σαφώς την ευθύνη στο Ισραήλ για τα αιματηρά γεγονότα της Δευτέρας, κινδυνεύει ωστόσο να προσκρούσει σε ένα βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Στο προσχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδικάζει την καταφυγή στη βία από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, η χρήση από τον οποίο φονικών πυρομαχικών εναντίον άμαχων διαδηλωτών προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, μεταξύ των αμάχων, ανάμεσά τους παιδιά, μέλη του ιατρικού προσωπικού και δημοσιογράφοι».
Το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί επίσης «την πλήρη άρση του αποκλεισμού» που επιβάλλει το Ισραήλ, ανεμπόδιστη πρόσβαση στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, καθώς και την άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών και την επανεκκίνηση πολιτικής διαδικασίας διευθέτησης της σύγκρουσης μέσω «αξιόπιστων διαπραγματεύσεων».
Άμεση ήταν η απάντηση του Ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αυτό το επονείδιστο σχέδιο ψηφίσματος δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόταση να υποστηρίξουμε τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τους κάτοικους της Γάζας».
Ενέκρινε την αποστολή διεθνούς Ομάδας το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιώματων
Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιώματων του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα για την αποστολή μιας διεθνούς ομάδας, ειδικευμένης στα εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να διερευνήσει τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους δύο μήνες.
Με 29 ψήφους υπέρ, δύο κατά και 14 αποχές, το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που ζητά “την κατεπείγουσα αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής”. Στόχος θα είναι να ερευνηθούν οι παραβιάσεις και η κακομεταχείριση των πολιτών “στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των μεγάλων πολιτικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου 2018”, όπως αναφέρεται στο κείμενο.
Για υποκρισία και παραλογισμό μιλά το Ισραήλ
Το Ισραήλ απέρριψε αμέσως αυτήν την απόφαση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Τελ Αβίβ αναφέρεται: “Το Ισραήλ απορρίπτει πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για ένα αντιισραηλινό όργανο, στην πλειοψηφία του, όπου δεσπόζουν η υποκρισία και ο παραλογισμός”.