Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών στην ονομασία «Ίλιντεν»
19/05/2018Την διαφωνία της με τον προσδιορισμό του όρου «Ίλιντεν» στην ονομασία της πΓΔΜ εξέφρασαν στον πρωθυπουργό όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά των κύκλο των τηλεφωνικών συνομιλίων, μέσω των οποίων ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις.
Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής, επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι η θέση του Κινήματος αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πρώτα τη δυνατότητα το όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και μετά το ίδιο το όνομα. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τη συγκεκριμένη ονομασία και ότι για τον ίδιον αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes – Σύνταγμα) και όχι το όνομα.
Η κ. Γεννηματά επισήμανε πάντως ότι ο προσδιορισμός «Ίλιντεν» επιβεβαιώνει τον αλυτρωτισμό, κάτι που είχε τονίσει και την Παρασκευή κατά την ομιλία της στην Βουλή για την υπόθεση Novartis.
Επιφυλακτικός ο Θεοδωράκης, αρνητικοί Κουτσούμπα και Λεβέντης
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον όρο Ίλιντεν και φέρεται να κρατά στάση αναμονής, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφασή του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΚΕ «επανέλαβε την θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Τέλος, ο Βασίλης Λεβέντης επανέλαβε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, είπε ότι έπρεπε να τους έχουμε πείσει με ανταλλάγματα να δεχτούν το όνομα Σκόπια και εκτίμησε ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί.