Με «αίμα» η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση

Με «αίμα» η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη το 2015 ως μαχητής κατά της λιτότητας, οδηγώντας στη συνέχεια την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενδέχεται να είναι εκείνος που θα οδηγήσει τη χώρα του και εντέλει το σύνολο της νομισματικής ένωσης εκτός οικονομικής κρίσης». Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα το τέλος της οικονομικής κρίσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά.

«Η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα μειώνεται, το ίδιο και η ανεργία. Το 2018 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στα τέλη του 2018 στο 20%. Πριν από δυο χρόνια βρίσκονταν ακόμη στο 25%», επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Προσθέτει ακόμη ότι «ο Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 με την υπόσχεση να αντιταχθεί στις επιταγές λιτότητες, καταβάλει στο μεταξύ σθεναρές προσπάθειες να υλοποιήσει τάχιστα όλα τα προαπαιτούμενα».

Επώδυνες οι μεταρρυθμίσεις

Αναφερόμενο ωστόσο στα προαπαιτούμενα και τις ειλημμένες υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης το dpa υπογραμμίζει στο δημοσίευμά του ότι «οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα είναι ιδιαίτερα επώδυνες». «Οι τράπεζες πρέπει να αφοσιωθούν (στο να χειριστούν) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «το χρέος της Αθήνας εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 180% επί του ΑΕΠ» και ότι «η  αύξηση της φορολογίας, οι περικοπές των συντάξεων, η μερική απασχόληση, η έλλειψη προοπτικής και η μετανάστευση είναι η πραγματικότητα».

Το δημοσίευμα στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, «τα τελευταία τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν την χώρα περίπου 400-500 χιλιάδες νέοι και μορφωμένοι Έλληνες». Σημειώνει επίσης ότι «τα δύο τρίτα σχεδόν των Ελλήνων εργαζομένων δεν έχουν θέση πλήρους απασχόλησης» και ότι «κυρίως νέοι άνθρωποι εργάζονται για λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως, γι’ αυτό και πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας και εξαρτώνται από τη στήριξη της οικογένειάς τους».

Κύπρος, Ισπανία και Ιταλία

Το Γερμανικό Πρακρορείο επισημαίνει ακόμη ότι άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Κύπρος, έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο. Μάλιστα ειδικά για την Κύπρο αναφέρει ότι «με μόλις 10 δισ. ευρώ και σαφώς λιγότερους όρους, το πρόγραμμα βοήθειας δεν ήταν συγκρίσιμο με αυτό της Ελλάδας».

Την ίδια ώρα, η Ισπανία, παρά την κρίση της Καταλονίας, φαίνεται να έχει ορθοποδήσει και αυτή. Η ανεργία στην Ισπανία, σύμφωνα με το dpa, «μειώθηκε τελευταία στο 16,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν εκτιμά ότι, αν και οι προοπτικές για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι θετικές για το 2018, η ανάκαμψη δεν φαίνεται να στηρίζεται ακόμη σε γερά θεμέλια. Η Ευρωζώνη παρουσιάζει μεν τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας και μείωση του γενικού επιπέδου του χρέους, αυτό ωστόσο εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις ενέσεις δισ. ευρώ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Ευρωζώνη εξακολουθεί να προέρχεται από την Ιταλία, όπου το χρέος παραμένει στο 130% του ΑΕΠ και τα κόκκινα δάνεια απειλούν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Αν όντως μπει σε κίνδυνο η ιταλική οικονομία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αυτομάτως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα όρια των αντοχών του, αλλά και των δυνατοτήτων του, θέτοντας σε νέες περιπέτειες το σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι