Όχι παράταση Μνημονίου, αλλά μεταρρυθμίσεις

Όχι παράταση Μνημονίου, αλλά μεταρρυθμίσεις

Δόθηκε τέλος στη φημολογία για παράταση του γ’ ελληνικού προγράμματος από τις συνόδους ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό υποστηρίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του. Ο Γάλλος Επίτροπος θέλει, παράλληλα, έναν αυτόματο μηχανισμό που θα μπορεί να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει μετά τα μέσα Αυγούστου τη βιωσιμότητά του μέσω μέτρων ελάφρυνσης αναλόγως της ανάπτυξης που θα καταγράφει η ελληνική οικονομία.

«Έχουν γίνει εκτενέστατες συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον με όλους τους φορείς. Και πιστεύω ότι υπάρχουν στέρεα σημεία σύγκλισης. Η ιδέα παράτασης του προγράμματος διάσωσης είχε δώσει τροφή σε φήμες, στις οποίες, όμως, αυτές οι Σύνοδοι έδωσαν οριστικό τέλος. Εντός Ιουνίου ή Ιουλίου θα ληφθούν αποφάσεις. Τον Αύγουστο η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτή την υπόθεση», αναφέρει.

«Τα σημεία της συζήτησης αυτής είναι γνωστά, πώς θα διασφαλίσουμε την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της, πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη και πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή μία στρατηγική ανάπτυξης. Δεν είμαστε στη φάση οριστικοποίησης των αποφάσεων. Αλλά αν οι Έλληνες μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους, όπως πρέπει και εάν οι εταίροι αποδείξουν την αλληλεγγύη τους το θέμα αυτό θα κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο», δήλωσε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, τέλος, τόνισε την επιθυμία της Κομισιόν για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τέλους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι