Αχ, αυτή η βεντέτα του ΔΝΤ με τους Έλληνες συνταξιούχους!
06/06/2021Στα συμπεράσματα της τελευταίας του αποστολής στην Ελλάδα που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, έχουμε μειωμένες ελαφρώς τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη, αδυναμία εκτίμησης για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, και συστάσεις για μείωση των συντάξεων και του κονδυλίου για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για επιβολή φόρου εισοδήματος στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Με λίγα λόγια, καθώς η ασκούμενη δογματικά νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική εν μέσω πανδημίας, ναρκοθετεί όλες σχεδόν τις πιθανότητες αντοχής της κοινωνίας και τις δυνατότητες ανάκαμψης, οι συστάσεις του ΔΝΤ τις υιοθετηθούν εκ των πραγμάτων. Η μεγάλη έκρηξη, διαστάσεων κραχ για την ελληνική οικονομία, θα ακολουθήσει, όταν σύντομα η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να περικόψει τις ήδη πολλαπλά πετσοκομμένες από τα δύο πρώτα μνημόνια συντάξεις.
Καθώς τα δημόσια ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται σε διαδικασία κατάρρευσης από τη δραματική μείωση των εσόδων τους λόγω ύφεσης και ανεργίας, το μόνο που μένει είναι να γίνουν πρώτα εκλογές και μετά να γίνουν οι περικοπές. Ήδη οι οφειλές στον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΕ ξεπερνούν τα 50 δις. ευρώ και διαρκώς αυξάνονται. Συνολικά μάλιστα το ιδιωτικό χρέος από τα νοικοκυριά, επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες, ελεύθερους επαγγελματίες ξεπερνά τα 235 δις και αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 δις ως το τέλος του χρόνου. Και ακόμα δεν έχουμε δει το νέο κύμα χρεοκοπιών που κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ θα είναι αυξημένο κατά 20% ως το τέλος του έτους.
Πως λοιπόν μια χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ που μαζί με το ιδιωτικό ξερνάει τα 600 δις. ευρώ θα ανακάμψει ταχύτατα μόλις πέσουν στην αγορά (;) τα 32 δις του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης για την περίοδο της πανδημίας;Πώς, όταν το εγχώριο ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις συνολικές υποχρεώσεις του απέναντι στην επιχειρηματικότητα; Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ, παρότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί, οι συνθήκες δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη.
Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις από τους μαζικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας; Πως θα ανταποκριθούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, πολλές από τις οποίες είδαν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν και θα μείνουν πλέον άστεγες; Είναι χαρακτηριστικό πως στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς, αναγράφονταν την 1η Ιουνίου, ότι έχουν αναρτηθεί 90.769 που αφορούν την πρώτη κατοικία!
Οικονομία και πατριωτισμός
Ο νεοφιλελεύθερος μύθος λέει, ότι με τις μειώσεις των φόρων και του κόστους εργασίας, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μεγάλες θα έχουν άνοδο των κερδών τους και αυτά τα κέρδη μετά θα διαχυθούν στην κοινωνία. Αλήθεια; Υπάρχουν στην Ελλάδα τόσο φιλόδοξες και δυναμικές επιχειρήσεις, ικανές να ανταποκριθούν και να ηγηθούν της διαδικασίας ανάκαμψης;
Διαβάσαμε πρόσφατα την επιστολή του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου που δημοσιεύτηκε στο SL press και αφορά την εξαγορά της γνωστής αλιευτικής εταιρείας “Καλλιμάνης” από την τουρκική εταιρεία “Νταρντανέλ” για μόλις 6,2 εκατομμύρια ευρώ. Επακριβέστερον, αγόρασε τα δάνεια της “Καλλιμάνης” στις ελληνικές τράπεζες που ανήρχοντο σε 62,2 εκατομμύρια, έναντι 6,2 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι με περικοπή 90%!
Αναρωτήθηκε ο κ. Εμφιετζόγλου. Δεν υπήρξε καμία εθνική ευαισθησία για την τεράστια ζημιά που θα γίνει στα εθνικά μας συμφέροντα; Πως ουσιαστικά θα έχουν οι Τούρκοι το ελεύθερο και το νόμιμο να ψαρεύουν απανταχού στα ελληνικά νερά, σε όλη την ελληνική ΑΟΖ; Τι να κάνουμε κύριε, οι έλληνες εφοπλιστές που στηρίζουν την εξουσία του Κυρ. Μητσοτάκη την έχουν “χεσμένη” την ελληνική σημαία, όπως μάθαμε πρόσφατα.
Έλλειψη χρημάτων
Η δραματική μείωση του μέσου όρου των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών, σε μια οικονομία που στηρίζεται στην κατανάλωση, οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση και μπαράζ χρεοκοπιών στην στρεβλή ελληνική οικονομία, στην οποία πλέον ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας μαζί, παράγουν μόλις το 12% του ΑΕΠ ,από 33% που ήταν το 1975!
Μια οικονομία που πλέον εξαρτάται απολύτως από τις εισαγωγές και ο βιομηχανικός τομέας που έχει απομείνει εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από εισαγόμενες πρώτες ύλες ακόμα και σε τομείς όπως το γάλα, το κρέας και οι χυμοί.
Να θυμίσουμε ότι έχουν ήδη εξαφανιστεί μεγάλοι κλάδοι όπως η υφαντουργία, η χαλυβουργία και η ξυλεία. Να προσθέσω επίσης πως σύμφωνα με συνδικαλιστές του κλάδου της εστίασης ο τζίρος από το πρόσφατο άνοιγμα, είναι 35% με 40% κάτω από ότι στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όλα αυτά έχουν γίνει αντιληπτά καθώς οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν ήδη δει ή αναμένουν να δουν την οικονομική τους κατάσταση να επηρεάζεται αρνητικά στο μέλλον.
Το ποσοστό 80% είναι το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Με λίγα λόγια, οι επιλογές της κυβέρνησης δεν αφορούν μια χώρα με φιλοδοξίες να ανακάμψει και να διαπρέψει στο νέο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον. Για το τί θα γίνει και πως θα αξιοποιηθεί το οικόπεδο, θα είναι υπόθεση των νέων κοτζαμπάσηδων και των κατασχέσεων από τους απανταχού δανειστές.