Αφελληνισμός του παραγωγικού δυναμικού – Πώς θα συγκροτηθεί νέο εθνικό κεφάλαιο;

Αφελληνισμός του παραγωγικού δυναμικού – Πώς θα συγκροτηθεί νέο εθνικό κεφάλαιο;, Μάκης Ανδρονόπουλος

Ο ενθουσιασμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που εκφράστηκε με σχετικό tweet, για την εξαγορά του ελληνικού start-up “Instashop” -το οποίο δραστηριοποιείται στο χώρο του delivery (on-demand grocery)- από τον κολοσσό Delivery Hero έναντι του ποσού ρεκόρ των 360 εκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να δικαιολογηθεί για δύο λόγους: την ξένη επένδυση και το μεγάλο τίμημα. Πρόκειται όμως για αφελή ενθουσιασμό, κοντόφθαλμο και ακατανόητο για ένα πρωθυπουργό.

Υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα συγκρότησης ενός νέου εθνικού κεφαλαίου, ζήτημα που με απασχολεί από το 2000, όπως άλλωστε και ο ορισμός του εθνικού συμφέροντος. Οι πολιτικοί δεν μιλούν γι΄αυτά… Το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε εθνική στρατηγική για την άσκηση των δικαιωμάτων μας στις θάλασσές μας, που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, επιβεβαιώνει την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να σχεδιάσει εθνικές στρατηγικές. Μηρυκάζουν όλοι τα ίδια εδώ και τριάντα χρόνια .

Δεδομένου ότι τα πάντα έχουν πουληθεί, η χώρα έχει ανάγκη την στροφή σε νέες πηγές εθνικού πλούτου που θα τον ελέγχει αυτή και όχι οι ξένοι. Οι αλλεπάλληλες εξαγορές start-up υψηλής τεχνολογίας τεκμηριώνουν τις δυνατότητες της χώρας στη νέα φάση της διεθνούς ανάπτυξης, αλλά και την αδυναμία της πολιτείας να τις στηρίξει χρηματοδοτικά, νομικά, στην κατοχύρωση ευρωπαϊκών και διεθνών πατεντών, με κρατικές προμήθειες κτλ.

Καμία πραγματική επένδυση

Ο αφελληνισμός του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού, μην ξεχνάμε ότι όλη η καλλιεργήσιμη γη είναι υποθηκευμένη στην από ξένα fund ελεγχόμενη Τράπεζα Πειραιώς (στην οποία χαρίστηκε η Αγροτική Τράπεζα), αποτελεί ένα μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα, ίσως μεγαλύτερο και από το χρέος. Ας βγούμε πίσω από το δάκτυλό μας και ας δούμε την πραγματικότητα:

  • Πρώτον, άμεσες ξένες επενδύσεις γίνονται σπανίως στη χώρα. Μόνο εξαγορές ενεργητικού γίνονται.
  • Δεύτερον, ότι ανθίζει στην Ελλάδα (start-up) το παίρνουν οι ξένοι. Μέσα στην απομόνωση του κορονοϊού, έγιναν τρεις εξαγορές υψηλής τεχνολογίας (deep technology): η Softomotive που εξαγοράστηκε από την Microsoft έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz Α.Ε στο κεφάλαιο της οποίας μπήκε με 45% η CVC Capital Partners και η Think Silicon που εξαγόρασε η αμερικανική Αpplied Materials.
  • Τρίτον, όσοι ιδιώτες δεν αντέχουν το εγχώριο σύστημα γραφειοκρατίας, διαπλοκής, ακριβής ενέργειας και φορολογίας πάνε εξωτερικό. Παράδειγμα, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενώ οι πιο μικροί πήγαν στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο. Άλλοι ξεπουλήθηκαν, όπως η Apivita που εξαγοράστηκε από την ισπανική Puig και η Κορρές από την θυγατρική της Morgan Stanley, οι ιχθυοκαλλιέργειες κτλ.
  • Τέταρτον, με 260 plus δισεκατομμύρια αφορολόγητα στις offshore, τις τράπεζες να ελέγχονται από ξένα funds, τον ΟΤΕ στους Γερμανούς, τα ναυπηγεία στους Αμερικανούς, τη ΔΕΗ πεσμένη στα τέσσερα, με τα Εξάρχεια αγορασμένα από κάποιον Κινέζο και τα νησιά να τελούν υπό συστηματική εκποίηση, είναι να αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει εθνικό κεφάλαιο.

Η συγκρότηση ενός νέου εθνικού κεφαλαίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση της χώρας. Η ευκαιρία των χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανασυγκρότησης είναι ίσως η τελευταία για να συμβεί αυτό, όμως τίποτα από την έκθεση Πισσαρίδη δεν εγγυάται πως αυτό θα συμβεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι