Αυτά που δεν θα διαβάσετε για την οικονομική πολιτική
16/12/2023Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει bonus 13.700.000 ευρώ σε υπαλλήλους του ΕΦΚΑ (ως έξτρα αμοιβές για να βγάζουν εγκαίρως τις συντάξεις) την ώρα που δίδει αυξήσεις στις συντάξεις, την ώρα που μοιράζει ένα σωρό επιδόματα, η κατάσταση στην αγορά μόνον καλή δεν είναι. Η κυβέρνηση, όμως, συνεχίζει να επαινεί την οικονομική πολιτική της.
Βεβαίως, τα χρήματα αυτά δεν προκύπτουν από το “λεφτόδενδρο”, αλλά από την φορολογία και από την καθυστέρηση –σχεδόν παύση– πληρωμών του δημοσίου προς προμηθευτές και όσους έχουν απαιτήσεις από το ΕΣΠΑ και τα διάφορα προγράμματα. Αυτά για την οικονομική πολιτική δεν θα τα διαβάσετε σε καμία ιστοσελίδα, τουλάχιστον όχι στις μεγάλες και καθιερωμένες, οι οποίες αρκούνται σε διαρκές λιβάνισμα της κυβερνήσεως. Για άλλοθι, μάλιστα, ασχολούνται με παραπολιτικά σχόλια οικονομικού περιεχομένου.
Όπως, επίσης, δεν θα διαβάσετε ότι τελείωσε το παραμύθι των αναβαθμίσεων, ό,τι πήραμε, πήραμε! Πλέον, οι διεθνείς οίκοι θα δώσουν περαιτέρω αναβάθμιση μόνον εάν δουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, όμως, δηλώνουν πως δεν τις θεωρούν πιθανές. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι ότι η Ελλάδα με αυτή την οικονομική πολιτική χρειάζεται τουλάχιστον μια 10ετία για να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα που ήταν μέχρι το 2008.
Μάλιστα, τα οφέλη από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις έχουν ήδη εξανεμισθεί. Αυτό δείχνει η πορεία του Χρηματιστηρίου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απίστευτη κερδοσκοπία που παίχθηκε με την μετοχή των ΕΛΠΕ (των ΕΛΠΕ, όχι της μετοχής κανενός ματαιόδοξου μικροδιαπλεκόμενου!) μετά το placement ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ, όπου δεν τοποθετήθηκαν αξιόπιστοι θεσμικοί επενδυτές, αλλά κερδοσκόποι της κακιάς ώρας! Βεβαίως, οι ξένοι θεσμικοί δεν έχουν λόγο να έρθουν σε ένα χρηματιστήριο χωρίς βάθος, με λίγες καλές εταιρείες, στο οποίο κυριαρχούν κρατικοδίαιτοι και διαπλεκόμενοι ενώ την χρηματιστηριακή αγορά ελέγχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και 2-3 ακόμη ανεξάρτητες χρηματιστηριακές.
Αργά το θυμήθηκε ο Στουρνάρας…
Θα διαβάσατε, όμως, πως ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας, στέλνει αυστηρά μηνύματα στους servicers, δηλαδή στις 23 Ανώνυμες Εταιρείες Διαχειρίσεως Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις, εκ των οποίων τρεις μόνον ελέγχουν το 83% της αγοράς! Λίγο αργά θυμήθηκε ο κ. Στουρνάρας να αναδείξει το πρόβλημα. Όπως ισχυρίζεται, ο νέος νόμος Χατζηδάκη του δίνει αρμοδιότητες που δεν είχε, ώστε να μπορεί ακόμη και ελέγχους να πραγματοποιεί στα γραφεία των servicers.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μπορούσε, εάν ήθελε, να κάνει οποιονδήποτε έλεγχο και, αν το νομικό της οπλοστάσιο ήταν περιορισμένο, μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει την συνδρομή άλλων αρχών, που έχουν την σχετική δυνατότητα. Η αλήθεια είναι ότι απλώς δεν ήθελε τους ελέγχους ούτε ο κ. Στουρνάρας, ούτε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι servicers υπάρχουν ήδη από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτούς δεν τους λογαριάζω. Στο μνημόνιο που υπέγραψε πέρασαν διατάξεις που ούτε στον ύπνο τους δεν τις είχε δει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Διατάξεις που μπροστά τους το “mail Χαρδούβελη” μοιάζει εκδρομή της Κυριακής!
Η αλήθεια είναι ότι τα funds –που αγόρασαν τα δάνεια και τα ανέθεσαν στους servicers– έχουν ήδη πάρει πίσω τα επενδυθέντα κεφάλαιά τους και πλέον εργάζονται μόνον με κέρδος. Συνεπώς, ουδείς θα ενοχληθεί αν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έβαζε μια τάξη στην αγορά αυτή, μετά από τις άθλιες συμπεριφορές που αντιμετώπισαν οι δανειολήπτες τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως όλα πάνε καλά με την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων αφού από τα 25,5 δισ. που είχαν επιστραφεί στις τράπεζες ως ρυθμισμένα μόνον τα 19 δισ. παραμένουν εξυπηρετούμενα. Ήταν, βεβαίως, απολύτως αναμενόμενη αυτή εξέλιξη αφού δεν δόθηκε δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση στο φλέγον αυτό πρόβλημα.
Οικονομική πολιτική και φορολογικό
Τέλος, μην περιμένετε να διαβάσετε κανένα σοβαρό σχόλιο για το νέο φορολογικό. Σχεδόν όλοι είναι ενθουσιασμένοι με τα κυβερνητικά μέτρα κατά των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, που θα μειώσουν κατά 500 εκατομμύρια την φοροδιαφυγή που ανέρχεται σε 10 δισ. – πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση! Το τραγικό της υποθέσεως δεν είναι η ανικανότητα του κυβερνητικού επιτελείου. Άλλωστε, η φοροδιαφυγή δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτό που είναι προφανές –και μη αμφισβητούμενο από σοβαρούς ανεξάρτητους σχολιαστές– είναι ο εξόφθαλμα λανθασμένος τρόπος που επιχειρείται όχι να λυθεί, αλλά, να μετριασθεί ελαχίστως το πρόβλημα.
Ακόμη χειρότερο, είναι η τεράστια ψυχολογική ζημιά που προκαλεί αυτός ο χειρισμός, με την αγαστή υποστήριξη των μεγάλων ΜΜΕ που χωρίς δισταγμό στοχοποιούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, ως νέοι γκαιμπελίσκοι! Θα έπρεπε να πω “Αιδώς Αργείοι”, αλλά η αλήθεια είναι πως “Εξέστω Κλαζομενίοις ασχημονείν”. Και, όλοι γνωρίζουμε ποιοι και ποιας ιδεολογικής προελεύσεως είναι οι Κλαζομενείς των ελληνικών ΜΜΕ…
Το τι θα συμβεί και πότε θα δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα αυτή της πολιτικής δεν μπορώ να το προβλέψω. Δεν είναι μόνον η φορολογία καθ’ αυτή, είναι και ολόκληρο το πλέγμα των ρυθμίσεων (κρίμα στη λέξη!) της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας, τα τεράστια πρόστιμα του my data, της ευθύνης που μεταφέρεται στα λογιστικά γραφεία για θέματα που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν, είναι οι νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, είναι η αντισυνταγματική κατάργηση των μετρητών σε συναλλαγές που είναι η κύρια έκφραση οικονομικής ελευθερίας.
Το μόνον που μπορώ να προβλέψω είναι ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις (όχι μόνον ελεύθεροι επαγγελματίες) ωθούνται σε παύση επίσημων δραστηριοτήτων. Προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί θα περάσουν στην παραοικονομία, όπως κάποτε οι κομμουνιστές περνούσαν στην παρανομία. Τελικώς, το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση. Το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία μένει να το διαπιστώσουμε.
Και για να μην παρερμηνευθούν οι απόψεις μου, αποσαφηνίζω ότι φοροδιαφυγή υπάρχει και όντως προέχεται από το μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Όμως, ουδείς γίνεται φοροφυγάς από ιδεολογία! Στην φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία μας οδηγεί το σοβιετικής λογικής πολιτικό μας σύστημα, το οποίο έχει μετατρέψει το κράτος σε τροχοπέδη κάθε υγιούς δραστηριότητος, με την αγαστή συνεργασία του ολιγοπωλιακού και σαράφικου τραπεζικού συστήματος. Λύσεις ασφαλώς και υπάρχουν, όμως είναι τέτοιες που το πολιτικό μας σύστημα ούτε τις καταλαβαίνει, αλλά ούτε και μπορεί να τις επιλέξει γιατί θα πληγεί η διαπλοκή, μέσω της οποίας επιβιώνει και αναπαράγεται.