ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άγρια κόντρα για τη ΔΕΗ – Τι απαντά η κυβέρνηση

Άγρια κόντρα για τη ΔΕΗ – Τι απαντά η κυβέρνηση, slpress

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τη ΔΕΗ, ενώ στάση αναμονής δείχνει να κρατά και η αγορά, η οποία, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, “ζυγίζει” τα δεδομένα σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για χαριστική μεθόδευση και η κυβέρνηση απαντά θέτοντας το ερώτημα «Ποια ΔΕΗ θέλουμε;».

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε εκτάκτως το πρωί με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ και αμέσως μετά άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «αιφνιδιαστική» ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, αλλά και για «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνά η κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για πώληση του 17% της Επιχείρησης, αλλά για «εκχώρησή του», τονίζοντας για «επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους», ειδικά όταν αυτό γίνεται «σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για την μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει καμία δυνατότητα να τον ασκήσει». Και αυτό, όπως είπε, γιατί «χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό Δημόσιο».

Ανένδοτος Τσίπρα για τη ΔΕΗ

Ο Τσίπρας υποστηρίζει επίσης ότι «4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα: την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, και τη ΔΕΠΑ Υποδομών» για να καταλήξει ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να τα κρατήσει όλα και «σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση τα δίνει όλα». Κάνει μάλιστα λόγο για επιλογή «πολύ χειρότερη ακόμη και από αυτήν του κ. Σαμαρά» για τη μικρή ΔΕΗ.

Ανέφερε επίσης ότι «αντί ένα αυστραλιανό fund συνταξιούχων να επενδύσει στο ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση 6%, θα μπορούσε να επενδύσει ο ΕΦΚΑ», τονίζοντας ότι αντίστοιχα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου θα έπρεπε να ληφθεί κάποια πρωτοβουλία και με την ΑΜΚ της ΔΕΗ. Για να υποστηρίξει ότι δεν παραμένει ο δημόσιος έλεγχος και ότι αυτό «είναι απόδειξη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή ωφέλεια ούτε για το δημόσιο συμφέρον».

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι το ερώτημα είναι «Ποια ΔΕΗ θέλουμε;». «Θέλουμε τη ΔΕΗ του κ. Φωτόπουλου και της εποχής του ή μια σύγχρονη επιχείρηση, που θα αντλεί κεφάλαια για να εξασφαλίζει ότι καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν φτηνότερο ρεύμα» αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου. Παραλλήλως, σημειώνει ότι ο Τσίπρας πως «αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επενδύσει στις ΑΠΕ, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους σε διάρκεια δεκαετιών».

«Ποια ΔΕΗ θέλουμε;»

Κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα» και «ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησης μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι «κανείς δεν ξεχνά πως όσο κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας, η ΔΕΗ έφτασε στα όρια της κατάρρευσης». Προσθέτει μάλιστα ότι το 2018 η Επιχείρηση κατέγραφε ζημιές 2,8 εκ. ευρώ, ημερησίως, και σήμερα «μπαίνει δυναμικά στη νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».

Η αντιπαράθεση επεκτείνεται και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάζει ότι «ευτυχώς δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει», υποστηρίζοντας ότι «αν γινόταν πώληση, τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος, και όχι στη ΔΕΗ», ενώ τώρα, «τα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία της εταιρείας για να δημιουργηθεί ανταποδοτικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή». Σημειώνει τέλος ότι με την κυβερνητική ρύθμιση «διασφαλίζεται ο στρατηγικός ρόλος του δημοσίου, με ποσοστό 34%» και ότι «δεν πρόκειται για “ξεπούλημα”, γιατί, αν κάποιος ήθελε να “ξεπουλήσει”, δεν θα επέλεγε να βγει στην αγορά με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή μετοχής, που είναι υψηλή».

Το μεσημέρι της Παρασκευής η τιμή της μετοχής της Επιχείρησης διαμορφωνόταν στα 8 ευρώ (-11,3%) και η αξία των συναλλαγών ήταν στα 23,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του τζίρου του Χρηματιστηρίου. Η αγορά έδειχνε ότι προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου σχετικά με τη συμμετοχή τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, προκειμένου να υπολογίσει την τιμή, στην οποία θα πραγματοποιηθεί. Πληροφορίες του newmoney.gr ανέφεραν πάντως ότι η ΑΜΚ της ΔΕΗ θα κυμανθεί μεταξύ 6,5 και 8,6 ευρώ ανά μετοχή.

Κριτική από τα κόμματα

Ωστόσο, την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το σχέδιο της διασφαλίζεται «επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους», καθώς και «ο στρατηγικός ρόλος του δημοσίου», αντιρρήσεις, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν η ΓΕΝΟΠ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», κατήγγειλε «αιφνιδιασμό από την απόφαση της Διοίκησης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση» και προανήγγειλε κινητοποιήσεις. Απεύθυνε τέλος έκκληση στην Πολιτεία «να ασκήσει το δικαίωμά της να πάρει μέρος στην ΑΜΚ στο ποσοστό που της αναλογεί».

Με «σκληρές» εκφράσεις επιτίθεται στην κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την ότι «παραδίδει τη ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα». Το ΚΙΝΑΛ κάνει επίσης λόγο για «αιφνιδιαστική» απόφαση, σχολιάζοντας ότι η μη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου,  ανοίγει τον δρόμο «για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος» και αφήνει «απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα». Υποστηρίζει τέλος ότι «δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι η «περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους και όλον τον λαό», καθώς θα φέρει νέες αυξήσεις. Καταφέρεται όμως και εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), υποστηρίζοντας ότι «βήμα-βήμα προχώρησαν στη μετοχοποίηση της εταιρείας, την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της και την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο». Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 σχολιάζει ότι «θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο τραγικό: την ώρα που αντιμετωπίζουμε μεγάλο κύμα ανατιμήσεων, ξεπουλάνε ΔΕΔΔΗΕ & ΔΕΗ» και ζητά να καταργηθεί τώρα «η ψευτοαγορά ρεύματος», όπως αναφέρει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx