Σωσίβιο 50 δισ. ευρώ στην Credit Suisse από την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας
16/03/2023Σύμφωνα με τους Financial Times, η Credit Suisse υπέβαλλε αίτηση για κρατική βοήθεια μετά την κατάρρευση της, με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να αναφέρει ότι θα παράσχει ρευστότητα στην τράπεζα, «εάν χρειαστεί».
«Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα» τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η κεντρική τράπεζα και η ελβετική εποπτική αρχή (FINMA).
Η Credit Suisse δήλωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (53,7 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε έως και 30% την Τετάρτη. Η τράπεζα χαρακτήρισε το δάνειο «αποφασιστική δράση για την προληπτική ενίσχυση της ρευστότητάς της. Αυτή η πρόσθετη ρευστότητα θα στηρίξει τις βασικές δραστηριότητες και τους πελάτες της Credit Suisse, καθώς η Credit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργήσει μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Η εποπτική αρχή της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) διαβεβαιώνουν εξάλλου ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse, σύμφωνα με τη FINMA και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, «πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS».
Η Εποπτική Αρχή και η Κεντρική Τράπεζα
Η FINMA και η SNB επισημαίνουν ακόμη σε αυτήν την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί απ’ όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων».
«Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην τράπεζα που είναι ενεργή σε παγκόσμια κλίμακα εάν χρειαστεί. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Καθησυχάζει το Μαξίμου
Οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο μετά την κατάρρευση της ελβετικής Credit Suisse και των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Πατέλης. Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού εξήγησε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, τονίζοντας ότι «όλοι παρακολουθούμε» τα γεγονότα με την Credit Suisse και τη Silicon Valley Bank, όπου για την ώρα «κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό».
Στο πεδίο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σπεύδει να προετοιμαστεί ζητώντας από τις τράπεζες στην Ευρώπη να την ενημερώσουν για τυχόν αιτήματα που μπορεί να έχουν στην Credit Suisse. Από την πλευρά της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ θα συνομιλήσει με τον Ελβετό ομόλογό του, ενώ πρόσθεσε ότι «η κατάσταση με την Credit Suisse είναι ζήτημα που αφορά τις ελβετικές αρχές».