ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ακρίβεια: Φέρνει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;

Ακρίβεια: Φέρνει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;

Επανέρχονται σκέψεις και σενάρια στο οικονομικό επιτελείο για στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να μειωθεί ο ΦΠΑ πρωτίστως στα τρόφιμα, υπό το βάρος των δυσβάσταχτων αυξήσεων για τα νοικοκυριά, τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και την πίεση της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις στο οικονομικό επιτελείο και αποφάσεις επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί.

Τα σενάρια και τις σκέψεις για παρεμβάσεις, τροφοδοτεί η άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα ίσως και πάνω από 6% τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο, εκτός από την ενέργεια, εμφανίζονται αξιοσημείωτες αυξήσεις πλέον και στα τρόφιμα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου, (στον ΣΚΑΪ) άφησε εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

«Όλα είναι ανοιχτά για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το προσεχές διάστημα. Έχουμε πλήρη εικόνα του κόστους». Πρόσθεσε ότι «στο βαθμό που είναι εφικτό έχουμε στηρίξει τον κόσμο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειάζεται. Αλλά όσο μπορούμε». Πάντως χθες (Παρασκευή) ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, είπε σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα τα εξής:

«Όλα τα αφήνω ανοιχτά, γιατί ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ανάλογα με την εξέλιξη, την πορεία των πραγμάτων. Ξέρει κανείς τι θα γίνει με τη Ρωσία και την Ουκρανία; Αν έχουμε διπλασιασμό του κόστους, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει; Αλλά θα πρέπει να έχει μια διορατικότητα και προσοχή στις κινήσεις τις οποίες κάνει».

Προηγούνται τα τρόφιμα

Επεσήμανε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται σε τρία κριτήρια: πρώτον, το δημοσιονομικό κόστος, δεύτερον, η ωφέλεια να πηγαίνει στην κοινωνία και να μη χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα και, τρίτον, να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Διευκρίνισε, εξάλλου, σε σχέση με το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ, ότι «θέλει πολύ μεγάλη προσοχή πότε υλοποιείται, πώς υλοποιείται και σε ποια προϊόντα». Πρόσθεσε, σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ότι φέτος πρέπει να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα: «Έχουμε ευελιξία, αλλά πρέπει να έχουμε και δημοσιονομική υπευθυνότητα, γιατί έχουμε μια ευθύνη για το σήμερα και για το αύριο».

Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις, επισημαίνοντας (στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ) «αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, προηγούνται τα τρόφιμα από τα καύσιμα». Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε γιατί τάχθηκε κατά της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τι εννοούσε με τη δήλωσή του ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, που προκάλεσε αντιδράσεις.

Είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάπου 2-2,5 εκατ. άνθρωποι ζουν με μισθό κάτω από τον κατώτατο και δεν έχουν αυτοκίνητο, άρα αυτοί δεν θα επωφελούντο από ένα τέτοιο μέτρο. Αντίθετα, τους “καίει” η τιμή στο ρεύμα και στα τρόφιμα. Όσον αφορά τον δημοσιονομικό χώρο, τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε ταμειακή βάση το έλλειμμα του 2021 ήταν 7,5 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι στο ποσόν αυτό πρέπει να προστεθούν άλλα 4 δισ. για να προκύψει το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα είναι έτσι περί τα 11,5 δισ. ευρώ, σχεδόν 1 δισ. λιγότερο από την εκτίμηση της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού 2022. Επομένως θα διαμορφωθεί περίπου στο 6,5% του ΑΕΠ αντί της πρόβλεψης για 7% του ΑΕΠ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι