ΑΠΟΨΗ

Αλαλούμ στο επιτελικό κράτος και για το φορολογικό

Αλαλούμ στο επιτελικό κράτος και για το φορολογικό

Προσφάτως, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυξήσεως των συντελεστών φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά εντός δύο-τριών ημερών αναγκάσθηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, κατόπιν παρεμβάσεως του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Οικονομικών. Δεν εντυπωσιάζει η γκάφα του κ. Θεοχάρη για το φορολογικό, ούτε το κυβερνητικό αλαλούμ… προς δόξαν, βεβαίως, του επιτελικού κράτους!

Ο μεν κ. Θεοχάρης, παρά την θητεία του στην ΑΑΔΕ, ουδόλως έχει αντιληφθεί τι σημαίνει φορολογία. Απόδειξη η πρότασή του το 2016 – όταν συμμετείχε στην ίδρυση κόμματος μετά του πρώην υπουργού κ. Παπαδόπουλου – περί συστήματος φορολογίας «20-20-20», δηλαδή όλοι οι συντελεστές φορολογίας (φυσικών & νομικών προσώπων και ΦΠΑ) να είναι 20%. Ουδείς κατάλαβε πως αυτό έλυνε το φορολογικό πρόβλημα της χώρας, ούτε καν ο ίδιος!

Η δε κυβέρνηση – όσο, όπως και όταν λειτουργεί – το μόνον που μπορεί να σκεφθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι περισσότερη αστυνόμευση, κυρίως μέσω του περιορισμού της κυκλοφορίας μετρητών και μάλιστα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται, βεβαίως, για αστειότητες ανθρώπων που δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά, ή/και που δεν έχουν κάνει αγοραπωλησία ακινήτου.

Η κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρο το ανίκανο και ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα, ένα μόνον τρόπο είχαν και έχουν για οποιοδήποτε πρόβλημα: Ακόμη περισσότερο κράτος, ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση στην οικονομία, ακόμη περισσότερες ρυθμιστικές διατάξεις, φορολογικές εγκυκλίους, ακόμη περισσότερους περιορισμούς στην οικονομική ελευθερία! Προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους με τις οποίες οι ίδιοι το δημιούργησαν! Χαρακτηριστική περίπτωση το σύστημα MyData, το οποίο είναι παγκόσμια πρωτοτυπία φορολογικής παράνοιας και ήδη δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε επιχειρήσεις και λογιστές.

Τι πρέπει και μπορεί να γίνει το έχω γράψει επανειλημμένως: Φορολογική επανεκκίνηση με ένα δίκαιο, λιτό και διαφανές φορολογικό σύστημα πλήρους & καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα και μια γενναία, αλλά αυστηρή και δίκαιη, φορολογική σεισάχθεια για την εκκαθάριση του φορολογικούς παρελθόντος. Μόνον στα φορολογικά δικαστήρια εκκρεμούν τουλάχιστον 150.000 υποθέσεις! Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω…

Δύο καίριες επισημάνσεις…

Η συζήτηση επί του φορολογικού συστήματος δεν τελειώνει σε ένα άρθρο. Προς το παρόν, θα αρκεστώ σε δύο ενδιαφέρουσες και απολύτως ενδεικτικές επισημάνσεις:

Πρώτον, στην πρόσφατη έκδοση του δείκτη οικονομικής ευημερίας/ελευθερίας του Heritage Foundation η Ελλάδα είναι στην 107η θέση, στην ομάδα των 64 χωρών που χαρακτηρίζονται ως «Μάλλον Ανελεύθερες» (Mostly Unfree). Ουδεμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχει σε αυτή την ομάδα, αλλά έχουμε παρέα χώρες όπως το Τσαντ, το Καμερούν, το Μάλι, τη Νιγηρία, το Μπάγκλαντές και λοιπούς εξωτικούς προορισμούς!

Δεύτερον, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών (ΚΕ.ΦΙ.Μ.), φέτος εργασθήκαμε για το κράτος 171 ημέρες, ήτοι 14 μέρες λιγότερες απ’ ό,τι το 2022. Αυτό σημαίνει ότι από τις 365 ημέρες του χρόνου χρειασθήκαμε 171 ημέρες εργασίας για να πληρώσουμε φόρους & εισφορές.

Απορώ, λοιπόν, που κάποιοι εκπλήσσονται και διαμαρτύρονται επειδή – όπως διαπιστώνει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος – η ετήσια παραοικονομία ανέρχεται σε τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια ευρώ και η φορολογική απώλεια τουλάχιστον περί τα 10 δισεκατομμύρια… Με τις υγείες μας!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx