ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν δεν αλλάξει η ρήτρα αναπροσαρμογής θα μας… αλλάξουν τα φώτα

Αν δεν αλλάξει η ρήτρα αναπροσαρμογής θα μας αλλάξουν τα φώτα, Γιώργος Τσιτσιλιάνος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και το χειρότερο, όπως έχω μνημονεύσει από την αρχή του πολέμου, αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον πλανήτη. Όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κίνδυνος πυρηνικού χτυπήματος μας προσεγγίζει και εξαρτάται πλέον από λεπτομέρειες, στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Θέλω να ελπίζω ότι τέτοια “ανοησία”, πέρα από τον πόλεμο, δεν θα ζήσουμε. Αυτή η πληγή θα έχει συνέχεια γιατί αυτός ο πόλεμος ουσιαστικά διεξάγεται μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ μέσω ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία είναι η Ιφιγένεια που θυσιάζεται για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά και γεωπολιτικά/γεωστρατηγικά συμφέροντα των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Το διεθνές δίκαιο έχει γίνει πλέον ” κουρελόχαρτο”, αν προσθέσουμε τους πρόσφατους βομβαρδισμούς της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, έναν λαό που η Τουρκία επιθυμεί να τον εξαφανίσει. Στα καθ’ ημάς συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ακριτικά νησιά. Όλα αυτά που αναφέρω είναι γνωστά σε όλη την διεθνή κοινότητα, στο “αφεντικό”, στον λαό μας, στον κ. Μητσοτάκη και τα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο, κανένας δεν τολμά να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

“Καίνε” οι λογαριασμοί ρεύματος

Οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία έχουν ήδη επιδράσει αρνητικά στην ασθενή οικονομία της χώρας. Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας και αυτή με την σειρά της έχει συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά και προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Αν δεν δούμε μία άμεση οικονομική (ουσιαστική) βοήθεια της ΕΕ στα κράτη-μέλη της, όπως το ευρωομόλογο ή κάτι παρόμοιο, τότε πολύ φοβάμαι πως σε συνδυασμό με την ακρίβεια των ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης και την ακριβή ηλεκτρική ενέργεια που μας παρέχει η ΔΕΗ, θα δούμε μία απερίγραπτη φτώχεια του λαού μας. Και η αλήθεια ποια είναι; Το μεγάλο “αφεντικό” διατάζει και οι υπόλοιποι ακολουθούν, φτωχοποιώντας τους λαούς τους για να μην χαλάσουν το χατίρι και τα συμφέροντα των ΗΠΑ, μη μπορώντας να πουν όχι.

Καταφέραμε να διαμορφώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα 284,45 ευρώ την mwh, τιμή που δίνει στη χώρα μας τα πρωτεία από όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που αποτελεί κυβερνητική πρωτοτυπία. Η απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής βρίσκεται στη συνάρτηση της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς, που είναι ο αριθμητικός μέσος της προ ημερησίας διαμόρφωσης της αγοράς (Day Ahead Market – DAM) που καθορίζεται στο Χρηματιστήριο. Η συνάρτηση αυτή έχει φουσκώσει υπερβολικά τους λογαριασμούς του ρεύματος.

  Γιατί ενώ πέφτει το πετρέλαιο δεν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων;

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Για να αντιληφθούμε την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής φθάνει να δούμε το παρακάτω σχεδιάγραμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει το site dei.gr. Ο άξονας 0X αντιπροσωπεύει την μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς (Market Clearing Price MCP) της προ ημερησίας αγοράς (Day Ahead Market DAM). Ο άξονας 0Y αντιπροσωπεύει τα ευρώ/Kwh. Η ευθεία Y = 1.15X + 0.0115 με κλίση 1,15, δηλαδή με γωνία περίπου 49 μοίρες ανάλογα με τις τιμές της ανεξάρτητης μεταβλητής Χ μας δίνει τις τιμές της εξαρτημένης μεταβλητής Υ.

Το κάτω όριο, που απεικονίζεται με την γαλάζια οριζόντια ευθεία, έχει την τιμή 0.040 και το άνω όριο, που απεικονίζεται με γαλάζια οριζόντια ευθεία, προσδιορίζεται στην τιμή των 0.050. Ποια είναι η λογική αυτών των ορίων; Ποιοι έξυπνοι τα επινόησαν;

Τώρα, αν η τιμή Υ1 που προκύπτει για x=Χ1 βρίσκεται στο ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ, θα πάρουμε χρήματα πίσω (πίστωση), που υπολογίζονται από την διαφορά 0.040 – Υ1.
Αν η τιμή Υ2 που προκύπτει για x=Χ2 βρίσκεται πάνω στο ευθύγραμμο τμήμα ΒΓ, δεν πληρώνουμε τίποτα. Αν, όμως, η τιμή Υ3 που προκύπτει για x= X3 βρίσκεται πέρα από το σημείο Γ, τότε θα πληρώσουμε (χρέωση) την διαφορά Υ3- 0.050.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Χρηματιστήριο είναι ότι το 90% περίπου των σημείων Υ βρίσκονται πολύ πέρα από το σημείο Γ, γιατί ο αριθμητικός μέσος X της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς είναι αρκετά μεγάλος και συνεπώς και η διαφορά Υ3 – 0.050 θα είναι και αυτή πολύ μεγάλη. Οπότε οι λογαριασμοί του ρεύματος θα είναι φουσκωμένοι, αφού η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι υπερτιμημένη.

Η ρήτρα πρέπει να αλλάξει

Όπως αντιλαμβάνεστε τα golden boys του Xρηματιστηρίου κερδοσκοπούν. Και η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, αλλά έχει κλείσει και τα μάτια της για τα παιχνίδια που παίζονται στο Xρηματιστήριο.Τα standards του dei.gr που υπολογίζουν την ρήτρα αναπροσαρμογής πρέπει να αλλάξουν. Παράλληλα θα πρέπει να τεθεί πλαφόν στα κέρδη των golden boys.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει κανένα οικονομικό αντίκρισμα υπέρ των εργαζομένων, αν η κυβέρνηση δεν φροντίσει να ρυθμίσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το ταχύτερο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι