Ποια είναι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 2,5 δισ.

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης του Μητσοτάκη

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τόνισε πως για την περίοδο 2020-2021 θα ανέλθει σε 36,5 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις αφορούν τις αλλαγές στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων, το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων επιχειρήσεων και την επέκταση πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

  1. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 με διευρυμένο κύκλο και ποσά από 1.000 έως 100.000 ευρώ.
  2. Στην απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τους τρεις πρώτους κύκλους και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020 ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60.
  3. Στην επιδότηση σοβαρού μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 από επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.
  4. Στο Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.
  5. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.
  6. Διατηρείται και τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Προηγουμένως,  τα μέτρα στήριξης για την ανακούφιση 500.000 επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εκατομμυρίων εργαζόμενων ανακοίνωσε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί. Τον 7ο κύκλο της επιτρεπτέας προκαταβολής εγκαινιάζει η κυβέρνηση ενώ έρχεται επιδότηση των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 στους πληττόμενους κλάδους.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ καθώς μέσα στο 2020 διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. «Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έδειξε αισιόδοξος για την οικονομία «Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας» καθώς, όπως είπε, «όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα «λουκέτα». Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης, είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε ότι πλέον στόχος «είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας».

Τα μέτρα στήριξης του Προγράμματος Γέφυρα

Τα έξι πεδία που αποτελούν τη νέα δέσμη μέτρων τόνωσης επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι τα εξής.

Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα “κόκκινα” δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Τα παραπάνω πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες:

  • Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.
  • Διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα  μέτρα «διαμορφώνουν το δρόμο για την ασφαλή μετάβασή μας στην μετα-κορονοϊό εποχή». Πάντως εντός της ημέρα, το συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνηση θα παρουσιαστεί αναλυτικά από το οικονομικό επιτελείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι