Τέλος στο θρίλερ με το Ever Given – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο Σουέζ

Τέλος στο θρίλερ με το Ever Given – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο Σουέζ

Ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επανέναρξη της κυκλοφορίας της Διώρυγας μετά τον πολυήμερο αποκλεισμό της από το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευμάτων Ever Given. Στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ξεκινήσει ο μεγάλος απόπλους 425 πλοίων, που ήταν αποκλεισμένα επί μία συνεχή βδομάδα στο Σουέζ.

Προηγουμένως τo γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο είχε αποκολληθεί  από το σημείο που είχε προσαράξει, χωρίς όμως να ήταν σίγουρο πως θα υπήρξε άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της θαλάσσιας οδού. Οι ομάδες διάσωσης απελευθέρωσαν σήμερα, Δευτέρα, το κολοσσιαίο πλοίο που “πάγωσε” το παγκόσμιο εμπόριο, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους στην κρίση που ξεκίνησε πριν σχεδόν μια εβδομάδα, φράζοντας μία από τις πιο ζωτικές θαλάσσιες αρτηρίες στον κόσμο. Περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται κατά προσέγγιση ένα, εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και το 8% του υγροποιημένου φυσικού αερίου διέρχονται από το κανάλι κάθε μέρα.

Εικόνες από τον δορυφόρο επιβεβαίωσαν πως το πλοίο κινείται προς τη μέση της διώρυγας. Παραμένει ακόμη άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η κίνηση στη Διώρυγα, καθώς τουλάχιστον 450 πλοία που μεταφέρουν από αργό πετρέλαιο ως βοοειδή έχουν αποκλειστεί στις δύο εισόδους της Διώρυγας του Σουέζ αναμένοντας να πραγματοποιήσουν τη διέλευση. Το «Ever Given» -με βάρος άνω των 220.000 τόνων, μήκος 400 μέτρων και πλάτος 59 μέτρων είχε προσαράξει από την Τρίτη στο νότιο τμήμα της Διώρυγας.

Το Ever Given ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine υπό την παναμαϊκή σημαία. Η προσάραξή του εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας έκλεισε τη Διώρυγα, με αποτέλεσμα 369 σκάφη που σκόπευαν να τη διαπλεύσουν να αποκλειστούν. Ειδικά συνεργεία έσκαβαν για να απομακρύνουν μέρος της όχθης της Διώρυγας, στην οποία το φορτηγό είχε προσαράξει διαγώνια, ώστε το σκάφος να μπορέσει να πλεύσει ξανά κανονικά, ανέφερε η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ.

Αδιάκοπες προσπάθειες

Ύστερα από αδιάκοπες προσπάθειες ρυμουλκών και συνεργείων, το πλοίο Ever Given μετακινήθηκε και έγινε το πρώτο, μεγάλο, βήμα για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ και να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία. Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συνεχάρη τις αιγυπτιακές αρχές για τις προσπάθειες του να αποκολλήσουν το πλοίο, ενώ ευχαρίστησε μία σειρά από χώρες (ανάμεσα τους την Ελλάδα) για την βοήθεια τους.

Για την επιχείρηση ξεκολλήματος του Ever Given απομακρύνθηκαν 27.000 κυβικά μέτρα άμμου από τις όχθες του καναλιού. Η υπόθεση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που μπλόκαρε τη Διώρυγα του Σουέζ, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι