ΘΕΜΑ

Απλοί τρόποι να μετρούμε πόσο ρεύμα καταναλώνει κάθε συσκευή

Απλοί τρόποι να μετρούμε πόσο ρεύμα καταναλώνει κάθε συσκευή, Όλγα Μαύρου

Με αντικίνητρο την μειωμένη επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση “υπερκατανάλωσης”, πολύς κόσμος επιδιώκει πλέον να κάνει οικονομία στο ρεύμα που καταναλώνει για τις ανάγκες του νοικοκυριού. Ένας τρόπος να αποτιμήσει κάποιος σωστά το κόστος ενέργειας στο σπίτι, στο γραφείο ή στην επιχείρησή του, είναι να μετρήσει κατ’ αρχήν κάθε συσκευή χωριστά, ακόμα και όταν αυτή είναι σε αναμονή. Η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή, όπως ξέρουν όσοι δοκίμασαν να κοστολογήσουν την κατανάλωση των συσκευών τους. Ούτε μπορεί κανείς να θεωρεί δεδομένα όσα υποστηρίζει περί κατανάλωσης ο κάθε κατασκευαστής.

Οι περισσότεροι που προσπάθησαν να μετρήσουν την κατανάλωση των συσκευών τους, κοιτάνε το ρολόι της ΔΕΗ, βάζουν τη συσκευή που τους ενδιαφέρει σε λειτουργία και σε ένα τέταρτο πάνε ξανά στο ρολόι και κοιτάζουν πόση ήταν η… ζημιά, μέσα σε δεκαπέντε λεπτά. Πέρα από το πήγαινε-έλα στο ρολόι, για να μετρηθεί σωστά κάθε συσκευή θα πρέπει να αποσυνδεθούν όλες οι άλλες (π.χ. ψυγεία ή τηλεοράσεις και PC) και να μείνει σε λειτουργία μόνον εκείνη που έχουμε σκοπό να κοστολογήσουμε. Υπάρχει επίσης το ζήτημα ότι κάποιες συσκευές αντλούν πολύ ρεύμα στην αρχή και μετά χρειάζονται λιγότερο.

Μια λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας. Προτού, πάντως, τους αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι είναι εύκολοι στην εγκατάστασή τους, καθώς κάποιοι πρέπει να συνδέονται με την κεντρική παροχή του ηλεκτρικού πίνακα του σπιτιού, κάτι που δεν μπορεί να κάνει όποιος δεν είναι ηλεκτρολόγος. Μια απλή και φτηνή λύση είναι ο μετρητής-πρίζα που κοστίζει από 20 μέχρι 50 ευρώ. Όταν βάζετε σε λειτουργία τη συσκευή στην πρίζα αυτή, μετριέται αυτομάτως η κατανάλωσή της. Μπορείτε κατά συνέπεια να συνδέσετε με την πρίζα αυτή όλες τις συσκευές που σας ενδιαφέρουν (μία-μία) και να βλέπετε πόσο καταναλώνει κάθε μία π.χ. μέσα σε δέκα λεπτά, οπότε έχετε κάποιο μέτρο.

Υπάρχουν και πολύπριζα με το ίδιο σύστημα, αλλά έχουν μεγαλύτερο κόστος. Υπάρχουν και πρίζες-μετρητές που μπορεί κανείς να διαχειριστεί από απόσταση, κάτι που είναι χρήσιμο και για την αποτροπή κλοπής (παρεμπιπτόντως) καθώς μπορεί π.χ. να ανοιγοκλείνει τα φώτα στο σπίτι του ενώ λείπει και έτσι να γλιτώνει από διαρρήξεις. Επανερχόμενοι στο βασικό μας θέμα, δηλαδή στην εξοικονόμηση ενέργειας, πρέπει να πούμε ότι οι ασύρματες (με WiFi) συνδέσεις εξ αποστάσεως, είναι και οι πιο δαπανηρές.

Προτάσεις για προχωρημένους  

Αν θέλετε τηλεχειρισμό μόνο σε μια συσκευή που έχετε σε πρίζα-μετρητή, τότε θα πρέπει να δώσετε 50 και όχι 20 ευρώ για την πρίζα. Όμως σε αυτή την πρίζα μπορείτε να συνδέσετε μία επέκταση καλωδίου με πολύπριζο και να έχετε συνδεδεμένες περισσότερες συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να μετράτε τη συνολική τους κατανάλωση και τις ανοιγοκλείνετε όλες μαζί εξ αποστάσεως. Υπάρχουν και πιο προχωρημένα συστήματα για να ελέγχει κάποιος σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση στο σπίτι του μέσω διαδικτύου, αλλά δεν έχει νόημα να πληρώσει 150 ευρώ εάν πρόκειται να γλιτώσει σε ένα χρόνο 50 ευρώ.

Υπάρχουν και τρόποι να ανοιγοκλείνετε συσκευές εξ αποστάσεως με εφαρμογή στο κινητό σας, αλλά π.χ. το πολύπριζο που θα βάλετε σε on/off πρέπει να είναι συνδεδεμένο στο WiFi του σπιτιού. Για αυτή τη λειτουργία πρέπει επίσης να κατεβάσετε στο smartphone σας δωρεάν την ανάλογη εφαρμογή, που συνδέεται με το συγκεκριμένο πολύπριζο ή τον συγκεκριμένο μετρητή ενέργειας που θα επιλέξετε.

Να υπενθυμίσουμε ότι είχε αποφασιστεί να αντικατασταθούν όλα τα ρολόγια της ΔΕΗ με νέους έξυπνους και διασυνδεδεμένους στο διαδίκτυο μετρητές, όμως, το έργο πήγε πίσω προφανώς, παρότι έχει γίνει ο σχετικός διαγωνισμός. Η υλοποίησή του θα αρχίσει όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τώρα που τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, δεν τους έχουμε. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, με το καλό, ο καθένας θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του την αλλαγή ρολογιού, αν και εφ’ όσον το θέλει. Εν προκειμένω, ο καταναλωτής μάλλον θα το αποδεχτεί εύκολα να πληρώσει από την τσέπη του, καθώς θα έχει πλήρη αποτύπωση της κατανάλωσης κάθε συσκευής αλλά και τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως διαχείριση της κατανάλωσης στο σπίτι ή στην επιχείρησή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι