Άρχισαν μπίζνες Ιταλία και Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Άρχισαν μπίζνες Ιταλία και Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Την ώρα που ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν δέχεται σφοδρές πιέσεις για τη συνθηκολόγηση της 9ης Νοεμβρίου, με την οποία το Αζερμπαϊτζάν είχε σημαντικά εδαφικά κέρδη, οι Αζέροι προχωρούν σε συμφωνίες με ξένες εταιρείες ακριβώς στις περιοχές που –όπως λένε– απελευθέρωσαν. Στις 18 Δεκεμβρίου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ιταλικής εταιρείας Ansaldo Energia και της αζέρικης εταιρείας ενέργειας Azerenerji OJSC, για τις σχετικές υποδομές.

Οι Ιταλοί θα συμμετάσχουν στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων στις περιοχές που έχασε το Αρτσάχ, υπό την εποπτεία των αζέρικων ενόπλων δυνάμεων. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη του επικεφαλής της Ansaldo, Μαρίνο Τζιζεπένια, του Ιταλού πρέσβη στο Μπακού, Αουγκούστο Μάσαρι και του επικεφαλής της Azerenerji Μπάμπα Ράγιεφ. Η ιταλική εταιρεία θα προμηθεύσει τους Αζέρους με εξοπλισμό για τέσσερεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής 110 κιλοβάτ, στο Αγκντάμ, το Φιζούλι, το Καλμπαζάρ και το Κουμπάντλι, περιοχές δηλαδή που μέχρι πρότινος βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της αυτόνομης δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ράγιεφ, «η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών θα συμβάλει στις μη πετρελαϊκές σχέσεις των δύο χωρών, πέρα από το εμπορικό, πολιτικό και οικονομικό πεδίο». Εκτός αυτού, οι Ιταλοί θα συμπράξουν με την Τουρκία για παρόμοια έργα υποδομής και σε άλλες περιοχές, όπως η επαρχία Ζανγκιλάν. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται εργοστάσια, υποσταθμοί, γραμμές ηλεκτροδότησης και άλλα έργα που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων.

Να σημειωθεί ότι η Ansaldo Energia είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό στο Αζερμπαϊτζάν και ανήκει κατά 40% στην κινεζική Shanghai Electric και κατά 59,9% στο επενδυτικό ταμείο CDP, που με τη σειρά του ανήκει, στο μεγαλύτερο μέρος του, στο ιταλικό κράτος. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Μπακού υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας για δεκαετή σύμβαση διαχείρισης εργοστασίων και την κατασκευή νέου (πρόκειται για το εργοστάσιο Yashma παραγωγής 1000 μεγαβάτ).

Και οικονομική η έφοδος του Αζερμπαϊτζάν

Εδώ και αρκετές εβδομάδες σχεδιάζονται εκτεταμένα έργα υποδομής και προγράμματα χρηματοδότησής τους. Ήδη, για παράδειγμα:

  • Το αζέρικο υπουργείο Ενέργειας εκπονεί μελέτη για τις δυνατότητες ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις “απελευθερωμένες” περιοχές. Μόνο η αιολική ενέργεια στα ορεινά εκτιμάται σε πάνω από 500 μεγαβάτ, ενώ σε οκτώ περιφέρειες η μέγιστη δυνατότητα ξεπερνά τα 4.000 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά.
  • O κρατικός φορέας αυτοκινητοδρόμων του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την επιτάχυνση της κατασκευής νέου οδικού δικτύου από την επαρχία Τάρταρ στο Μανταγκίζ/Σιγκοβουσάν, που πλέον βρίσκεται υπό αζέρικο έλεγχο.
  • Aνακοινώθηκε η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου που ενώνει το Μπαρντά με το Αγκντάμ.

Η συμφωνία με τους Ιταλούς και η συνεργασία με τους Τούρκους αποτελεί μόνο ένα κομμάτι των προσπαθειών των Αζέρων να κατοχυρώσουν την παρουσία τους στα εδάφη που κέρδισαν με τη συνθηκολόγηση της 9ης Νοεμβρίου. Τα οικονομικά επιτελεία στο Μπακού σχεδιάζουν παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στις εν λόγω περιοχές.

Φυσικά, από τις “μπίζνες” αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει η Τουρκία. Τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, υπεγράφησαν συμβάσεις με τουρκικές εταιρείες, κατά δήλωση του ίδιου του Αζέρου προέδρου, Ιλχάμ Αλίγιεφ. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας υπέγραψαν νέες συμφωνίες συνεργασίας για θέματα από ανταλλαγή πληροφοριών και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών μέχρι θέματα χρηματοδότησης και δανεισμού.

Με το βλέμμα στην “ανασυγκρότηση”

Όλα τα έργα που δρομολογούνται και θα δρομολογηθούν εντάσσονται στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των περιοχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που έχασαν οι Αρμένιοι, με το αζημίωτο φυσικά για τις εταιρείες που θα εμπλακούν. Αν και η αζέρικη κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ακόμα συγκεκριμένο ποσό για δημόσιες επενδύσεις, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πάνω από 15 δισ. δολάρια για την ανακατασκευή των υποδομών.

Στο μεταξύ έχουν αλλάξει και οι διαπραγματευτικοί συσχετισμοί υπέρ των Αζέρων, αφού ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος των φυσικών πόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κυρίως υδάτινους πόρους κορυφαίας σημασίας για υδροηλεκτρικά έργα. Στο κάδρο βρίσκονται και επιχειρήσεις εξόρυξης στις κατακτημένες περιοχές. Μάλιστα ήδη έχει δημιουργηθεί κονσόρτσιουμ της κρατικής Azergold με ξένη εταιρεία για την εξόρυξη χρυσού σε τέσσερις περιοχές. Στο μεταξύ, η τράπεζα Pasha Bank άνοιξε παράρτημα στο Σουσί (Σούσα στα αζέρικα) με σκοπό τη χρηματοδότηση των συμπράξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η τράπεζα, σημειωτέον, ανήκει στη σύζυγο του προέδρου Αλίγιεφ…

Τέλος, οι Αζέροι στοχεύουν στην ολοκλήρωση της νίκης τους επί των Αρμενίων με διείσδυση και στο επίπεδο του πολιτισμού και του τουρισμού. Δρομολογούνται μουσικές και άλλες διοργανώσεις ήδη για το 2021, ενώ ο οργανισμούς τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε συνεννόηση για τη δημιουργία τουριστικών πακέτων στις περιοχές που ήλεγχε το Αρτσάχ. Η τελευταία αυτή κίνηση επισφραγίζει την “εθνική ιδιοκτησία” που θέλει να τονίσει το Αζερμπαϊτζάν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι