ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άρχισαν τα όργανα – Τροπολογία για αλεύρι, ηλιέλαιο και άλλα είδη

Άρχισαν τα όργανα – Τροπολογία για αλεύρι, ηλιέλαιο και άλλα είδη

Τροπολογία εξπρές περνάει μέσω του νομοσχεδίου περί δασών και οικοπέδων. Η τροπολογία στοχεύει στο να ελέγξει (στο πλαίσιο του θεωρητικά δυνατού) τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στα προϊόντα που αναμένεται να λείψουν από τα ράφια, με βασικότερο είδος όλων το αλεύρι και, δεύτερο, το ηλιέλαιο, αλλά και τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα. Παράλληλα ήδη οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έβαλαν άτυπο πλαφόν στις ηλεκτρονικές παραγγελίες όσον αφορά στο ηλιέλαιο και στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο να μη μείνει ακάλυπτη η εστίαση.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μεταξύ των δέκα πρώτων κρατών στη λίστα όπου οι Ρώσοι εξάγουν αραβοσιτέλαιο και αραβόσιτο. Η Ρωσία καλύπτει το 24% των παγκοσμίων εξαγωγών  σε σιτηρά και η Ουκρανία το 10%, ενώ σε αραβόσιτο η Ουκρανία καλύπτει το 14%. Επίσης οι εμπόλεμες χώρες καλύπτουν και μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας ζήτησης σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Οπότε δεν τίθεται μόνον ζήτημα για το ψωμί της οικογένειας, αλλά και για την κτηνοτροφία και τις αγροτοκαλλιέργειες. Λόγω των ελλείψεων σε ζωοτροφές, θα επηρεαστεί και η επάρκεια σε γαλακτοκομικά, όπως δείχνει έκθεση για τις συνέπειες του πολέμου αυτού παγκοσμίως.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι θα επηρεαστεί δυσμενώς και ο επενδυτικός τομέας, αλλά και ο τουριστικός. Το τελευταίο δεν οφείλεται μόνον στο ότι χάνουμε τους Ρώσους τουρίστες, αλλά και ότι παγκοσμίως ο τουρισμός θα αντιμετωπίσει μεγάλη κρίση, καθώς η αβεβαιότητα θα περιορίσει τις δαπάνες “πολυτελείας”, αλλά και όσοι σκέφτονται να πάνε διακοπές, θα προτιμήσουν λιγότερο εύφλεκτες περιοχές από τα Βαλκάνια.

Αυτός δε ο –προς το παρόν– οικονομικός πόλεμος της ΕΕ, είναι ο τρίτος για την Ελλάδα, με πρώτο τον πόλεμο της χρεοκοπίας της, και δεύτερο της πανδημίας. Η υπόλοιπη Ευρώπη από την άνεση των Βρυξελλών αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη άνεση την οικονομική κρίση της πανδημίας και έχει μπόλικα οικονομικά “μαξιλάρια”, αλλά και συμφέροντα να εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στον τρίτο πόλεμο.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αραβόσιτος χρησιμοποιείται στην ανθρώπινη διατροφή μόνον σε ποσοστό 12%, καθώς το 60% έως 88% προορίζεται για ζωοτροφή. Ειδικά στην Αφρική πάντως, ο αραβόσιτος είναι βασικό είδος διατροφής για τους ανθρώπους και η συγκεκριμένη ήπειρος θα αντιμετωπίσει μεγάλη επισιτιστική κρίση, καθώς (όπως πάντα) θα απορροφήσουν όλα τα αποθέματα οι πλούσιες χώρες, όπως έκαναν και με τα εμβόλια.

Τί προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η τροπολογία με τα έκτακτα μέτρα αποσκοπεί «στην εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών». Με την τροπολογία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Επενδύσεων και Ενέργειας, ζητείται όλες οι εταιρείες να ενημερώσουν εντός δύο ημερών για τα αποθέματά τους σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων αλλά και σε ήδη παραχθέντα λιπάσματα.

Επίσης θα πρέπει να ενημερώσουν για το στοκ τους σε  ζωοτροφές και σε ωμά δημητριακά κάθε είδους (σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών). Τέλος, πρέπει να ενημερώσουν για τα αποθέματά τους σε ηλίανθο και φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως για το ηλιέλαιο, το φοινικέλαιο και το αραβοσιτέλαιο.

Θα πρέπει να αναφέρουν τα αποθέματά τους σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια, την χώρα προέλευσης των προϊόντων τους, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και τη διεύθυνση καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Οι υποχρεώσεις ισχύουν για διάστημα τριών μηνών, ενώ με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το χρονικό διάστημα θα μπορεί να παρατείνεται μέχρι και τριών επιπλέον, κάθε φορά, μηνών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι