Αργεντινή: Η αναδιάρθρωση χρέους αναβιώνει την παράδοση των Κίρχνερ

Αργεντινή: Η αναδιάρθρωση χρέους αναβιώνει την παράδοση των Κίρχνερ, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Πιστή στο δρόμο που χάραξε η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ έμεινε η σημερινή κυβέρνηση της Αργεντινής, στην οποία άλλωστε η ίδια είναι αντιπρόεδρος, πετυχαίνοντας συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους ύψους 66 δισ. δολαρίων. Μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες δήλωσε ότι «λύσαμε το θέμα ενός απίθανου χρέους στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και εν μέσω πανδημίας».

Η εξέλιξη σημαίνει το τέλος μιας ρευστής περιόδου που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν η Αργεντινή προχώρησε σε στάση πληρωμών, για ένατη φορά στην ιστορία της. Το ποσό των 66 δισ. αφορά σε ομόλογα εκδοθέντα σε αλλοδαπό δίκαιο και αντιστοιχούν περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού χρέους της, που φτάνει τα 324 δισ. και τα οποία αντιστοιχούν με τη σειρά τους στο 90% του ΑΕΠ της.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει, να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την πανδημία και να ανακουφίσει σημαντική μερίδα της κοινωνίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων, οι τρεις μεγάλες ομάδες εκπροσώπων των πιστωτών απέρριψαν την πρόσφατη πρόταση του Μπουένος Άιρες.

Οι Αργεντίνοι είχαν προτείνει ανταλλαγή ομολόγων με τιμή 53,5 σεντ στο δολάριο, οι δανειστές ζητούσαν 56,5 σεντ και τελικά ο συμβιβασμός επήλθε στα 54 σεντ. Το επιτόκιο μειώνεται από 7% σε 3,7% και το κεφάλαιο μειώνεται κατά 1,9%. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε διαγραφή χρέους σχεδόν 37 δισ. δολαρίων σε βάθος δεκαετίας. Τη συμφωνία υποστηρίζουν επίσημα οι εμπλεκόμενοι εκπρόσωποι των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένης και της Blackrock, οι οποίοι ουσιαστικά θα λάβουν περίπου 30 δισ. δολάρια λιγότερα.

Να σημειώσουμε το νέο αργεντίνικο PSI αφορά μόνο σε ξένους κατόχους ομολόγων, δηλαδή δεν περιλαμβάνει εγχώριους ομολογιούχους (τράπεζες, ταμεία κ.λπ.) και δεν συνοδεύεται από παράλληλο νέο δανεισμό. Ο υπουργός Οικονομικών, Μαρτίν Γκουσμάν επεσήμανε ότι η συμφωνία «δεν λύνει όλα τα προβλήματα», όμως θα επιτρέψει στη χώρα «να βγει μπροστά όταν βελτιωθεί η κατάσταση που αφορά στην πανδημία», με ένα βιώσιμο χρέος. Στο μεταξύ, η υψηλή συμμετοχή των κατόχων ομολόγων στην αναδιάρθρωση θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης, που δεσμεύει ουσιαστικά και τους ομολογιούχους που δεν συναινούν.

Αισιοδοξία για το χρέος

Σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μάκρι, ο Γκουσμάν ανέφερε ότι η χώρα χρεωνόταν από το 2016 με ρυθμούς 7% ετησίως και ήδη το 2018 βρισκόταν ντε φάκτο σε κατάσταση χρεοκοπίας. Δεσμεύθηκε ότι ο βραχνάς του χρέους λύθηκε με στόχο να μετατοπιστούν πόροι στην παιδεία, την υγεία και τις υποδομές.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων και αναλυτών στην Αργεντινή χαιρέτισαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι αποτελεί σημαντική ανακούφιση για τα δημοσιονομικά της χώρας και θα ενισχύσει τη ρευστότητα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι πόροι που κανονικά θα απορροφούνταν από το χρέος, μπορούν, σε ένα βαθμό, να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της κατανάλωσης και της παραγωγής.

Όπως σχολίασε το στέλεχος του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPA), Έβα Σάκο, «πρόκειται για τα καλύτερα οικονομικά νέα από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης. Η ομαλοποίηση της καμπύλης προθεσμιών του χρέους» προσφέρει ένα πιο προσιτό προφίλ αποπληρωμής. Ταυτόχρονα «θα υπάρχουν περισσότεροι πόροι για δημόσια και κοινωνική πολιτική». Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά τον προϋπολογισμό του 2019, τα τοκοχρεολύσια αντιστοιχούσαν στο 21% των συνολικών δαπανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά γενική ομολογία, οικονομικοί κύκλοι παραδέχονται ότι στην αρχή του χρόνου δεν θα είχε επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, καθώς δεν υπήρχε η πανδημία, η οποία δημιούργησε “ουρά” πιστωτών ανά τον κόσμο που περιμένουν αναδιαπραγμάτευση χρέους. Επίσης, όπως ανέφερε η εφημερίδα Pagina12, οι σημερινοί πιστωτές δεν έχουν το περιθώριο νομικής προσφυγής, όπως είχαν οι “γύπες” το 2010.

Η Αργεντινή δίνει ξανά τη “μάχη” του χρέους

Αν και σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Φερνάντες, η συμφωνία είναι κατά 11,5 δισ. δολάρια πιο “ακριβή”, εξακολουθεί να θεωρείται επιτυχία. Αυτό φάνηκε και από τις πιέσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος Φερνάντες από το εγχώριο μιντιακό σύστημα, που συνδέεται με τους πιστωτές, να απομακρύνει τον υπουργό Γκουσμάν, ο οποίος αποδείχθηκε δεινός διαπραγματευτής.

Και με το ΔΝΤ μάλιστα να τάσσεται, σε γενικές γραμμές, υπέρ της κυβέρνησης της Αργεντινής, θέλοντας να αφήσει πίσω το “οικονομικό φιάσκο” της θητείας Μάκρι, κατά την οποία το Ταμείο δάνεισε 44 δισ. δολάρια και δεν γνωρίζει πότε και πώς θα τα πάρει πίσω. Δεν είναι τυχαίο ότι η Blackrock έστειλε επιστολή στην New York Times, αισθανόμενη ότι πρέπει να υπερασπιστεί «την αφοσίωσή της στον καπιταλισμό των stakeholders».

»Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, υπό την καθοδήγηση της Blackrock, θα δώσει περιθώριο ρευστού στην Αργεντινή 23 δισ. δολαρίων, ουσιαστικά καταργώντας συμβατικές υποχρεώσεις στα επόμενα τέσσερα χρόνια. […]. Θα της δώσει το περιθώριο να αναπτύξει σχέδιο σταθεροποίησης της οικονομίας και να δημιουργήσει περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις και την απασχόληση», σχολίασε η επενδυτική εταιρεία.

Τέλος, εκτιμάται πως η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο στην Αργεντινή να επιστρέψει στις χρηματαγορές, κάτι που ορισμένοι θεωρούν αναγκαίο για να χρηματοδοτηθεί η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας και της κρίσης που αυτή προκάλεσε. Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι δεν πρέπει η χώρα να “βιαστεί” να δανειστεί από τις αγορές.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η χώρα με το ΔΝΤ, για τις αποπληρωμές που λήγουν το 2022 και 2023. Η κυβέρνηση Φερνάντες έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του σύνηψε ο Μάκρι με το ΔΝΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, και δεσμεύεται για επαναδιαπραγμάτευση με πολύ καλύτερους όρους. Ωστόσο, εδώ το Μπουένος Άιρες θα έχει να αντιμετωπίσει ένα διοικητικό συμβούλιο στο οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, σε μια περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ επιζητά διακαώς να επανεκλεγεί…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι