ΘΕΜΑ

Αρμαγεδών στα νοικοκυριά – Στα ύψη δάνεια και χρέη στο δημόσιο

Αρμαγεδών στα νοικοκυριά – Στα ύψη δάνεια και χρέη στο δημόσιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μέσα στο 2025 λήγουν οι περισσότερες ρυθμίσεις που έκαναν οι τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια κατά την διάρκεια της χρεοκοπίας και επαναφέρουν τις δόσεις στα προ της κρίσης επίπεδα που σημαίνει ότι αυτές θα αυξηθούν κατά 30-40% περίπου. Οι δανειολήπτες δεν το γνωρίζουν και κάποια στιγμή θα το συνειδητοποιήσουν στο e-banking ή από κάποιο χαρτί της τράπεζας.

Υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία των νοικοκυριών με την ακρίβεια που συστηματικά πριμοδοτεί η κυβέρνηση για να εισπράττει υπέρογκους έμμεσους φόρους, διαφαίνεται ότι θα έχουμε νέα έκρηξη στα «κόκκινα δάνεια», αλλά και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και το κράτος.

Ειδικά οι τράπεζες, τα funds και οι servicers έχουν στραφεί κατά των εγγυητών των στεγαστικών δανείων της προ χρεοκοπίας εποχής για να εισπράξουν τις υπέρογκες δόσεις. Ως γνωστόν, κατά την περίοδο της «ευμάρειας», οι τράπεζες παραβίαζαν συστηματικά την ντιρεκτίβα της Τράπεζας της Ελλάδος που καθόριζε ως ανώτατο πλαφόν για τις δόσεις το 45% του εισοδήματος του δανειολήπτη. Όμως λόγω των υψηλών τιμών στα ακίνητα τα δάνεια αγοράς ήταν αναγκαστικά κι αυτά ανάλογα υψηλά. Τα εισοδήματα του δανειολήπτη δεν έφταναν για να βγαίνει το δάνειο. Έτσι, πρόσθεταν ως εγγυητή τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή τον παππού με τα εισοδήματά τους για να βγαίνουν στα χαρτιά οι δόσεις που απαιτούσαν και να τηρούν το 45%. Στην πράξη όμως αυτό ήταν καταστροφικό. Η ΤτΕ τήρησε σιγή ιχθύος…

Τα κόκκινα δάνεια φέρνουν πλειστηριασμούς

Η στενότητα ρευστότητας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκύπτει και από άλλα στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο που παρατηρείται εκρηκτική αύξηση των πλειστηριασμών όπως προέκυψε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Από τον απολογισμό των εργασιών 2.654 συμβολαιογράφων καταγράφεται εκτόξευση των πλειστηριασμών το 2023 σε 7.291 από 5.760 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 26,6%. Σε σύγκριση με το 2021 προκύπτει αύξηση 205%!.

Η πίεση είναι μεγάλη και η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στα έσοδα του ΦΠΑ που στηρίζουν τον προϋπολογισμό, γι΄ αυτό ειπώθηκε ότι η μείωσή του θα επιφέρει καταστροφή. Κι αυτό είναι σωστό για τις ελληνικές αγορές όπου ούτε ανταγωνισμός υπάρχει, ούτε σωστοί έλεγχοι γίνονται. Η ακρίβεια μόνο με δομικές μεταρρυθμίσεις των αγορών μπορεί να νικηθεί. Και αφού νικηθεί και έχει εξυγιανθεί η ανταγωνιστικότητα, τότε μειώνεις τον ΦΠΑ. Άλλωστε έρχονται οι πολιτικές Τραμπ που έχουν εξαγγελθεί και οι οποίες θα πυροδοτήσουν ένα πληθωριστικό τσουνάμι παγκοσμίως που στην Ελλάδα θα προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Ήδη, λοιπόν, σημειώθηκε έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 107 δισ ευρώ, από τα 104 που ήταν, γι΄ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν τη νέα ρύθμιση για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ και ταυτόχρονα χαλαρώνουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής. Μεταξύ αυτών είναι και η κατάργηση εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας από τους φορολογούμενους με οφειλές που ξεπερνούν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Αστρονομικά χρέη

Σημειωτέον ότι το κράτος, όπως και οι τράπεζες παρέχεται η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα που μετείχαν ή μετέχουν σε εταιρείες με χρέη (εκτελεστικοί πρόεδροι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, κ.α.) να εξοφλήσουν το φορολογικό χρέος με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους, υπό τους ίδιους όρους που θα εξοφλούσε το νομικό πρόσωπο, μέσω αναβίωσης της ρύθμισης μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Στο μέτωπο του ΕΦΚΑ τα χρέη αυξήθηκαν στα 48,8 δισ. ευρώ και στάλθηκαν 2.337.106 ειδοποιήσεις για κατασχέσεις. Σημειωτέον ότι οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών έχουν δημιουργήσει μία τρύπα απολεσθέντων εσόδων της τάξης των 20 δισ. ευρώ.

Η ελληνική οικονομία όπως προκύπτει από το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και την διστακτικότητα των οίκων αξιολόγησης να δώσουν την πραγματική επενδυτική βαθμίδα, αλλά και από τις χαμηλές επιδόσεις στην προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων, όχι μόνο δεν έχει βγει από την καχεξία των μνημονίων, αλλά έχει διολισθήσει στον πάτο της ΕΕ των 27.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx