ΑΠΟΨΗ

Αρρώστιες και πόλεμοι παράγουν μυθικά κέρδη!

Αρρώστιες και πόλεμοι παράγουν μυθικά κέρδη!, Δημήτρης Χρήστου

Παρακολουθώντας -κυρίως- τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχεις την εντύπωση ότι έχουν υποταχθεί  στα σχέδια των ΗΠΑ για το “νέο κόσμο” και στην κυριαρχία των πολεμικών και φαρμακευτικών βιομηχανιών, καθώς και των πετρελαϊκών. Μεγάλοι κλάδοι αφήνονται στο έλεος της παρατεταμένης ύφεσης και της περιορισμένης ζήτησης, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου που τελικά έχει εξελιχθεί, όπως πολλοί προέβλεπαν, σε πόλεμο Δύσης-Ρωσίας σε ουδέτερο έδαφος! Σύμφωνα μάλιστα με το ινστιτούτο Bruegel οι οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου στο βραχυπρόθεσμο άμεσο δημοσιονομικό κόστος για την ΕΕ αναμενόταν να φτάσει τα 175 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 1,1 έως 1,4% του ΑΕΠ το 2022. Την ίδια ώρα κάποιοι μετρούν μυθικά κέρδη…

Η επικαιρότητα του θέματος προκλήθηκε από δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης και αφορά τις σχέσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά. Όλα ξεκίνησαν όταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Pfizer, ο Τζόρνταν Τρίστον Γουόκερ, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης για στρατηγικές επιχειρήσεις και επιστημονικό σχεδιασμό mRNA, με πρωτοφανή ελαφρότητα και εμφανή απουσία ηθικών αποχρώσεων, μιλά στο “ραντεβού” του, σε δημόσιο χώρο, για τις έρευνες της εταιρείας.

Ο Γουόκερ σε αυτή την μαγνητοφωνημένη συνομιλία, λέει απροκάλυπτα ότι οι αρμόδιοι για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των φαρμακευτικών εταιρειών, όταν αποχωρούν βρίσκουν δουλειά σε φαρμακευτικές εταιρείες. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «αυτό είναι κακό για την Αμερική αλλά καλό για τις εταιρείες». Τονίζει, δε, πως η Covid είναι «αγελάδα για άρμεγμα χρημάτων» και άλλα πολλά.

Αφού το θέμα έλαβε μεγάλες διστάσεις, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο έστειλε  επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer στην οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ένα ερευνητικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η Pfizer μπορεί να διεξάγει έρευνα κέρδους λειτουργίας, την οποία ονομάζει έρευνα “κατευθυνόμενης εξέλιξης” για τη μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2 για τη δημιουργία πρόσθετων, πιο ισχυρών παραλλαγών και εμβολίων για την καταπολέμηση μελλοντικών παραλλαγών. Αυτός ο τύπος έρευνας, παρόμοιος με την έρευνα κέρδους λειτουργίας, είναι εδώ και πολύ καιρό αμφιλεγόμενος και υπάρχει η υποψία ότι είναι η αιτία της πανδημίας Covid-19».

Και η Φον ντερ Λάιεν στο παιχνίδι

Το θέμα έφτασε και στις Βρυξέλες όπου η πρόεδρος της Κομισιόν κλήθηκε να καταθέσει  στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση της σύμβασης αγοράς των εμβολίων Pfizer, μετά από έρευνες της Εισαγγελίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μπουρλά. Πλην όμως τα μηνύματα σβήστηκαν (!) γιατί τα sms ήταν σύντομα, είχε απαντήσει η Κομισιόν!

Η εποπτική αρχή του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της Ε.Ε. παράκαμψε το πρωτόκολλο για να πετύχει μια προκαταρκτική συμφωνία με την αμερικανική πολυεθνική του φαρμάκου, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή μιας τρίτης σύμβασης για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, τον Μάιο του 2021. Το συμβόλαιο της ΕΕ με τη Pfizer ήταν σημαντικό τόσο σε ποσότητα όσο και σε τιμή προϊόντος. Σύμφωνα με λεπτομέρειες που διέρρευσαν, η κάθε δόση κόστισε 15,50 ευρώ, που σημαίνει ότι το συμβόλαιο αντιστοιχεί σε μέγιστη αγορά 30 δισεκατομμυρίων ευρώ! «Είναι η μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων για τον COVID-19 που υπέγραψε η Επιτροπή και θα κυριαρχήσει στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023», σημειώνει το Συμβούλιο. Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Πάρε κόσμε όπλα

Πάμε τώρα στις χρυσοφόρες πολεμικές βιομηχανίες που έπεισαν τους πολίτες της Δύσης, ότι οι κυβερνήσεις τους πρέπει να εξοπλιστούν περισσότερο, λόγω της Ρωσίας. Και όλες έσπευσαν να αυξήσουν θεαματικά τις αγορές τους, αφήνοντας κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία ή το Ασφαλιστικό στο έλεος της τύχης.

Ο τζίρος των 100 κορυφαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως έφτασε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 τα 531 δισεκατομμύρια δολάρια, και έπεται συνέχεια. Το 54% των παραγγελιών μοιράζονται 41 αμερικανικές επιχειρήσεις. Μόνο ο τζίρος της Lockheed Martin για το “ειρηνικό” 2020 ξεπέρασε τα 58 δισ. δολάρια.

«Η γαλλική αμυντική βιομηχανία κατόρθωσε να ενισχύσει την εικόνα της με τον πόλεμο της Ουκρανίας», έγραψε η “Le Monde”. Προηγουμένως η εικόνα της αμυντικής βιομηχανίας δεν ήταν και τόσο δημοφιλής στον πληθυσμό, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα. Μια μυθική χρονιά» ήταν ο τίτλος των Γαλλικών επιχειρηματικών εφημερίδων για τις στρατιωτικές συμφωνίες της Γαλλίας το 2021,αξίας 28 δισ. ευρώ. Μια «μεγάλη επιτυχία που σπάει προηγούμενα ρεκόρ», γράφει η εφημερίδα La Tribune. Η Bundestag ενέκρινε την αναθεώρηση του γερμανικού Συντάγματος για τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για το εξοπλιστικό πρόγραμμα -μαμούθ της χώρας. Και οι γερμανικές βιομηχανίες όπλων αναμένεται να θησαυρίσουν πουλώντας τα περίφημα άρματα μάχης Leopard.

Υπάκουοι πελάτες

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιέστηκε από τις ΗΠΑ για την αγορά Γαλλικών φρεγατών και αεροσκαφών χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη (!) συνολικής δαπάνης 10 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του σπασίματος της συμφωνίας Αυστραλίας – Γαλλίας για 12 πυρηνικά υποβρύχια αξίας 50 δισ. ευρώ που ανέλαβαν τσαμπουκά οι Αμερικανοί! Τώρα θα πείτε από ποιόν απειλείται η μακρινή Αυστραλία για να χρειάζεται τέτοιους επιθετικούς εξοπλισμούς; Λάθος ερώτημα. Προηγούνται τα κέρδη των αμερικανικών  κολοσσών και η απειλή προς την Κίνα.

Παρόμοια κέρδη μαμούθ είχαν και οι πετρελαϊκές βιομηχανίες. Μόνο η Exxon Mobil σημείωσε κέρδη 12,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη στα 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό ξεπέρασε το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ της Exxon των 45,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια κέρδη που σημειώθηκε το 2008, όταν το βαρέλι πετρελαίου εκτινάχθηκε κοντά στα 150 δολάρια. Η Chevron έβγαλε επίσης κέρδη-ρεκόρ της τάξης των 35,5 δισ. δολαρίων, ενώ η Shell ανακοίνωσε πως η περασμένη χρονιά απέφερε κέρδη που αγγίζουν τα 40 δισ. δολάρια, τα υψηλότερα ετήσια κέρδη στην 115χρονη ιστορία της. Κάτι ανάλογο συνέβη και στα δύο ιδιωτικά διυλιστήρια της χώρας μας, Motor Oi και ΕΛΠΕ που τα κέρδη τους από 100 εκατομμύρια το 2021 εκτινάχθηκαν περί τα τρία δισ!

Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά ευκολότερα και να καμφθούν πολιτικές αντιστάσεις, οι κορυφαίες επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού κλάδου, είχαν διαθέσει μετά το 2000 πάνω από 2,5 δισ. δολάρια για δραστηριότητες λόμπι μόνο στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Μάρκους Μπάγερ, πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης του Center for Conflict Studies, με έδρα τη Βόνη. Λογικό αν σκεφτείς πόσα χρήματα που διέθεσε το Κατάρ στους λομπίστες των Βρυξελών για την εικόνα του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx