ΓΝΩΜΗ

Ατροφική ανάπτυξη λόγω κυβερνητικών πολιτικών

Ατροφική ανάπτυξη λόγω κυβερνητικών πολιτικών

Οικονομική επέκταση στο 2% δεν είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας -ιδίως το δημογραφικό. Γι’ αυτό δεν γίνονται ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα πλην της εξαγοράς κατοικιών και ξενοδοχείων.

Ουδείς επενδύει σε μία χώρα που συρρικνώνεται πληθυσμιακά, παρά την ανάπτυξη που καταγράφεται. Η ταυτότητα του εθνικού προϊόντος αποκαλύπτει την νεοδημοκρατική στασιμότητα: Η κατανάλωση αυξάνεται βραδύτατα, εξ αιτίας της αχρηματίας των νοικοκυριών. Οι επενδύσεις , του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι κατώτερες απ’ ό,τι προ της πιστωτικής κρίσεως (2010-19) και της επιδημίας του -19 (202Covid0).

Ο παραγωγικός εξοπλισμός της χώρας δεν αναπληρώθηκε μετά τις δύο κρίσεις. Οι καθαρές (net) εξαγωγές είναι το τέταρτο των εισαγωγών. Άρα η πραγματική οικονομική επέκταση είναι αρνητική κι η ανεργία στις 650.000 μετά την εποχική -λόγω τουρισμού- μείωσή της για την οποία κόπτεται ο Κυριάκος.

Για να διατηρηθεί ένας υγιής ρυθμός αναπτύξεως της οικονομίας και συνεπώς ένα ικανοποιητικό επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας, οφείλουν να επενδύονται όλες οι αποταμιεύσεις περιλαμβανομένων των πλεονασμάτων του δημοσίου (από την απηνή φορολογία). Εν προκειμένω, η ιδιωτική αποταμίευση είναι ασθενής κι η δημοσία πηγαίνει στη πρόωρη εξόφληση του μνημονικού χρέους αντί να επενδύεται εξ ολοκλήρου. Το χρέος παραμένει ανεξόφλητο, αν δεν αυξάνεται υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η κυβέρνηση ασχολείται με επιδοτήσεις, παροχές κι εξαγορές κι όπου δεν μπορεί να αναλάβει δράση, κατασκευάζει “ανεξάρτητες αρχές”, όπως προσφάτως, για την αντιμετώπιση της αισχροκερδείας των ποικίλων καρτέλ που καταληστεύουν τον καταναλωτή. Η διαφθορά, η φοροαποφυγή και η σύσταση εικονικών επιχειρήσεων (για την λήψη κρατικών επιδοτήσεων) συνεχίζεται αμείωτη παρά την ψηφιακή παρακολούθησή τους. Η κυβέρνηση νομοθετεί αλλά δεν εφαρμόζει την νομοθεσία όταν δεν παρανομεί όπως με την ματαίωση αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας για τον “τρίτο όροφο”.

Η στεγαστική πολιτική -απαιτουμένη για την δημογραφική ανάκαμψη- απουσιάζει και περιορίζεται στην επέκταση των ορίων των οικισμών είτε στην κατάληψη κενών κατοικιών, αντί να εξασφαλίζει φθηνή, σύγχρονη κατοικία για τα νέα ζευγάρια τα μόνα που μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Όλες αυτές οι εσφαλμένες “πολιτικές” της κυβερνήσεως καταδικάζουν την χώρα σε ανεπαρκή ανάπτυξη, την στιγμή κατά την οποία άλλες γειτονικές χώρες (η Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία) παρουσιάζουν ζωηρούς ρυθμούς οικονομικής επεκτάσεως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx