ΑΝΑΛΥΣΗ

BRICS+: Αναδύεται εναλλακτικός πόλος στην δυτική ηγεμονία

Οι BRICS+ προκαλούν δονήσεις στο οικονομικό σύστημα της Δύσης, Δημήτρης Χρήστου
EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Οι ηγέτες των BRICS + που έφτασαν επισήμως τον αριθμό των 22 χωρών, αναζήτησαν στην σύνοδο του Καζάν στη Ρωσία που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, τρόπους για να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία, παρακάμπτοντας τους μηχανισμούς της Δύσης.

Ένα από τα βασικά θέματα στο τραπέζι της συνόδου των BRICS + ήταν η επιτάχυνση της μείωσης των συναλλαγών σε δολάρια, ώστε να μετριαστεί η νομισματική κυριαρχία των ΗΠΑ.  Η πρόταση του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγή της συνόδου, προβλέπει ενσωμάτωση των αποθετηρίων των κρατών του οργανισμού υπό την ομπρέλα BRICS Clear.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν αδιάλειπτες διασυνοριακές συναλλαγές τίτλων ως εναλλακτική στα συστήματα των Euroclear και Clearstream. Στο τελικό ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στο εν λόγω εναλλακτικό σύστημα πληρωμών. «Συμφωνούμε να συζητήσουμε και να μελετήσουμε τη δυνατότητα υλοποίησης μιας ανεξάρτητης, διασυνοριακής δομής, της BRICS Clear, μιας πρωτοβουλίας που θα συμπληρώνει την υπάρχουσα δομή των χρηματοπιστωτικών αγορών», τόνισαν και συμπλήρωσαν ότι: «αναθέτουμε στους υπουργούς Οικονομικών και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να συνεχίσουν να μελετούν το ζήτημα των τοπικών νομισμάτων, των μεθόδων πληρωμών και των πλατφορμών και να μας υποβάλουν αναφορά» στην επόμενη σύνοδο τον προσεχή Δεκέμβριο. 

Αυτό είναι αποτέλεσμα των αμερικανικών επιλογών να χρησιμοποιούν επιθετικά οικονομικά όπλα για την υποταγή όσων δεν πειθαρχούν στις διαταγές τους. Σύμφωνα μάλιστα με την  Washington Post οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει περισσότερες από 15.000 οικονομικές κυρώσεις στο ένα τρίτο  του κόσμου!  Όχι μόνο αυτό, αλλά συμπεριλαμβάνονται έως και το 60% όλων των χωρών χαμηλού εισοδήματος. Η διεθνής κατάσταση είναι επικίνδυνα περίπλοκη, με δύο πολέμους (Ουκρανία – Μέση Ανατολή) σε εξέλιξη και μηδενικές προσπάθειες για ειρηνικούς συμβιβασμούς και την συμπεριφορά του Ισραήλ να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και στην κοινή γνώμη της Δύσης. Επιπλέον, θερμά μέτωπα υπάρχουν μεταξύ Κίνας – Ταϊβάν και της Βόρειας με την Νότια Κορέα. 

JPMorgan: Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι εδώ!

Και ξαφνικά, σαν κεραυνός ήρθαν οι προειδοποιήσεις του CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον πως: «Ο Tρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει». Και εξήγησε ότι «Το οικονομικό μέλλον είναι ασήμαντο μπροστά στη γεωπολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», κάνοντας αναφορά στη νέα απειλή για παγκόσμιο σύστημα που οικοδομήθηκε από τις ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αμφισβητείται ανοιχτά από τους BRICS.  Μάλιστα η JP Morgan, όπως σημείωσε, έχει αρχίσει να μελετά σενάρια για τις πιθανές οικονομικές συνέπειες μιας κλιμακούμενης σύγκρουσης, με τις ενδείξεις να είναι ανησυχητικές, προσθέτοντας ότι: «Τα σενάρια που μελετάμε, θα σας σοκάρουν»!

Και για όλα αυτά η αγωνία μεγαλώνει, καθώς σε λίγες μέρες έχουμε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με μια πιθανή νίκη του Τραμπ – ο οποίος στην τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας, Wall Street Journal, έχει οριακό προβάδισμα απέναντι στη Δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις– να πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την Ευρώπη να αγωνιά για το δικό της κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα οδεύει προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες εδώ και πάνω από 8 μήνες. Μάλιστα η εβδομάδα αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική υποτίμησής του έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία διαμορφώνεται έτσι στα 1,08 δολάρια ανά ευρώ και πολύ σύντομα δεν αποκλείεται να φτάσει στο 1:1!

 Το χρέος των ΗΠΑ στο 130% του ΑΕΠ!

Δραματικό ήταν το μήνυμα για το Αμερικανικό χρέος που έστειλε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοσιονομικής εποπτικής αρχής του Κογκρέσου. Σύμφωνα με τον Φίλιπ Σουάγκελ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα σοκ, εάν η κυβέρνηση αγνοήσει το διογκούμενο ομοσπονδιακό χρέος. Όπως τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, η αυξανόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση των ΗΠΑ, βρίσκεται σε μια «άνευ προηγουμένου» τροχιά, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος πληρωμής των πιστωτών τους σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για το 2026, με τις αγορές ομολόγων να απειλούνται επικίνδυνα. Το κόστος των τόκων αυξήθηκε στα 659 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2023, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι αυξημένο κατά 39% από το προηγούμενο έτος και σχεδόν διπλάσιο από ό,τι ήταν το οικονομικό έτος 2020.

Σημειώνεται πως το χρέος των ΗΠΑ έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 130% (!) του ΑΕΠ της χώρας, το υψηλότερο στην ιστορία των ΗΠΑ. Από τον Ιούνιο του 2023 αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό, περίπου ένα τρισεκατομμύριο (!) δολάρια ανά 100 ημέρες. Αναλυτές της Bank of America, εκτιμούν πως το μοτίβο των 100 ημερών θα διατηρηθεί και αναμένεται εντός του 2024 το χρέος να ξεπεράσει τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Εμείς όμως, όπως μας  ενημερώνει ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να ανησυχούμε. Απλά όταν έρθει ο λογαριασμός αυτής της παρατεταμένης κρίσης, δεν θα υπάρχει Μητσοτάκης για να ζητήσουμε εξηγήσεις. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Εμείς όμως, όπως μας ενημερώνει ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να ανησυχούμε. Απλά όταν έρθει ο λογαριασμός αυτής της παρατεταμένης κρίσης, δεν θα υπάρχει Μητσοτάκης για να ζητήσουμε εξηγήσεις.

Μα έτσι κάνανε και όλοι οι προηγούμενοι.

Μην ανησυχείτε παιδιά: η ελληνική οικονομάι είναι θωρακισμένη!!!!!!!!!!!!

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx