Χαμηλή πτήση για το πετρέλαιο και μετά την πανδημία

Χαμηλή πτήση για το πετρέλαιο και μετά την πανδημία, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Τη διατήρηση της χαμηλής ζήτησης για το πετρέλαιο διαβλέπει και μετά την ολοκληρωτική άρση των μέτρων περιορισμού ο διευθύνων σύμβουλος της BP. Την ώρα που όλα τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη μετρούν ζημιές από τα μειωμένα έσοδα των πωλήσεων αργού, ο προσφάτως τοποθετημένος επικεφαλής του πολυεθνικού πετρελαϊκού κολοσσού, Μπέρναρντ Λούνεϊ  κάνει λόγο για μόνιμη μείωση στην κατανάλωση και ζήτηση.

Η πανδημία του κορωνοϊού και φυσικά ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας προκάλεσε καθίζηση στη ζήτηση και τις τιμές, αλλά η επαναφορά αυτής της δραστηριότητας δεν συνεπάγεται και πλήρη ανάκαμψη σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο. «Δε νομίζω ότι ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί», ανέφερε ο Λούνεϊ στους Financial Times, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείει να έχει φτάσει σε κορύφωση παραγωγής.

Η τελευταία, δηλαδή το peak oil, που είναι ο ακριβής όρος, αναφέρεται στη μετάβαση της αγοράς σε φάση συνεχώς μειούμενης προσφοράς. Τόσο λόγω της μειούμενης ζήτησης όσο και λόγω της αδυναμίας κερδοφορίας από τις δραστηριότητες εξόρυξης και πώλησης. «Μπορούμε να έχουμε κορύφωση παραγωγής; Πιθανόν. Δεν το αποκλείω», τόνισε ο επικεφαλής της BP, αναφερόμενος στην ολοένα και ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας που επιτρέπει την τηλεργασία και καθιστά πολλές μετακινήσεις περιττές.

Εν τω μεταξύ, μόλις πέρυσι, η BP προέβλεπε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου και κορύφωσή της ως το 2030. Φέτος, και μετά από μείωση 66% στα κέρδη της για το α’ τρίμηνο, περικοπές και νέο δανεισμό, εξετάζει στρατηγική επενδυτική “στροφή”. Μοιάζει ειρωνικό, αλλά οι επενδύσεις στην ενέργεια με τη χαμηλότερη δυνατή συμμετοχή των υδρογονανθράκων, γίνονται πλέον πιο ελκυστικές.

Η διοίκηση της BP προωθεί πια ένα επενδυτικό μοντέλο που περιλαμβάνει προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Είναι το μοντέλο που κερδίζει όλο και περισσότερο σεβασμό από τους επενδυτές, ως ανθεκτικό και με διαφορετικό προφίλ ρίσκου», εξήγησε ο Λούνεϊ. Στην επερχόμενη ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα τεθεί επί τάπητος ακριβώς αυτή η στρατηγική, ενώ δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί και αναπροσαρμογή (μείωση) των μερισμάτων, όπως έκανε η Shell.

Χαμηλές προσδοκίες ανάκαμψης των τιμών

Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά, αυτό που απασχολεί τις πετρελαϊκές δεν είναι μόνο η επαναφορά της ζήτησης του πετρελαίου, αλλά το ερώτημα κατά πόσο μπορούν να διατηρηθούν τα περιθώρια κέρδους, ακόμα κι αν αυτό συμβεί. Για παράδειγμα, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, από 1η Ιουνίου, προκάλεσε μικρή αύξηση στις τιμές, ανεβάζοντας το μπρεντ στα 30,01 δολάρια και το αργό στα 24,84 (12/5).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, σε μειώσεις προχωρούν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ. Ωστόσο, όπως ανέφεραν αναλυτές της αγοράς στο Reuters, οι μειώσεις αυτές στην παραγωγή δεν είναι αρκετές για να δώσει ώθηση στις τιμές, ενώ υπάρχουν φόβοι για νέο “πλήγμα” από ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού, και κατά συνέπεια, εκ νέου μείωση της ζήτησης.

Είναι δεδομένο ότι η απώλεια κερδών του τελευταίου διαστήματος δεν μπορεί να καλυφθεί, παρά την αύξηση της κατανάλωσης από μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ενδεικτικά, η σαουδική Aramco ανακοίνωσε μείωση κερδών 25% το α’ τρίμηνο του 2020, τα οποία έφτασαν τα 16,7 δισ. δολάρια από 22,1 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

“Σκληρό” λόμπινγκ στις ΗΠΑ

Αξίζει αναφοράς η έκθεση που δημοσίευσε η περιβαλλοντική οργάνωση “Friends of the Earth” (Φίλοι της Γης), που αντανακλά ακριβώς τον “πανικό” που επικρατεί στους μεγάλους και μεσαίους παραγωγούς των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια αγορά που έχει επενδύσει σημαντικά στο ακριβότερης παραγωγής σχιστολιθικό πετρέλαιο, και συνεπώς έχει δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 11 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και σύνδεσμοι εταιρειών άσκησαν επίσημα λόμπινγκ για να διοχετευθούν πόροι από το πακέτο στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ, ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και να δοθούν φοροαπαλλαγές. Στις εταιρείες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ExxonMobil, Noble Energy, Halliburton, Occidental Petroleum, Marathon Petroleum, Phillips 66, Koch Industries κ.ά.

Δόθηκαν περισσότερα από 100 δισ. σε φοροαπαλλαγές που έρχονται να προστεθούν στις ετήσιες επιδοτήσεις που λαμβάνουν εταιρείες του κλάδου. Οι εταιρείες σχιστολιθικού – κατά την οργάνωση – άσκησαν έντονες πιέσεις για να στηριχθούν οι χρεωμένοι παραγωγοί μέσω χαλαρότερων όρων δανεισμού. Τέλος, ορισμένες εταιρείες έχουν αιτηθεί την απαλλαγή από την πληρωμή τελών για τα δικαιώματα εξόρυξης σε δημόσια γη ή ύδατα, μια είδηση που έχει επιβεβαιωθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx