Χαμόγελα στην ExxonMobil για τη γεώτρηση στον στόχο "Γλαύκος"

Κώστας Βενιζέλος
1941
ExxonMobil, Κώστας Βενιζέλος

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα νέα από την γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και της QatarPetroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10, στον στόχο «Γλαύκος». Ωστόσο, οριστική εικόνα θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Προγραμματίζονται, μάλιστα, δηλώσεις από την κυβέρνηση σε συντονισμό με την κοινοπραξία, που χρονικά τοποθετούνται ή την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Φεβρουαρίου ή την επόμενη, μετά τις 25 του ίδιου μήνα. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, πριν τις ανακοινώσεις, θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο και τα κόμματα.

Είναι προφανές πως το στοίχημα για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να επιβεβαιωθούν τα καλά νέα και στη συνέχεια- με την ολοκλήρωση της γεώτρησης- οι ποσότητες που θα εντοπισθούν να είναι τόσες, που θα διασφαλίζουν την αμερικανική παρουσία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται η ExxonMobil να διευρύνει τη δραστηριότητα της στην περιοχή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εκτός.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν προκαταρκτικά διερευνήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές διεύρυνσης της δράσης τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Πλην όμως, πολλά εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο στόχο «Γλαύκος». Είναι προφανές πως για την κυπριακή κυβέρνηση πέραν από το δεδομένα οικονομικό όφελος υπάρχει και το πολιτικό. Αυτό συνδέεται, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, με τη στάθμευση στην περιοχή διεθνών ενεργειακών παικτών όπως η ExxonMobil.

Πέραν από τις έρευνες της κοινοπραξίας ExxonMobil και QatarPetroleum, η γαλλική Total προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους τέσσερις γεωτρήσεις και μια επιβεβαιωτική πάντα σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Οι Γάλλοι αναμένεται να συνεννοηθούν και με την ΕΝΙ για συνεργασία τους σε θαλασσοτεμάχια, τα δικαιώματα έρευνας στα οποία έχει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.